Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin.stu.neva.ru!news.ripco.com!news.glorb.com!peer01.iad.hi
ghwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad
01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostr
ada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 03 Feb 2014 17:00:05 +0100
From: Qrczak <q...@g...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Co z rozgotowanym ryżem?
References: <52ee6647$0$2159$65785112@news.neostrada.pl>
<uhfldyw7xyt0.1u8tcrdinysu4$.dlg@40tude.net>
<a...@g...com>
<2...@4...net>
In-Reply-To: <2...@4...net>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 22
Message-ID: <52efbd05$0$2150$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-144-62.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1391443205 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2150 87.207.144.62:49744
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2835
X-Received-Body-CRC: 371531536
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354646
Ukryj nagłówki
Dnia 2014-02-03 13:28, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
> Dnia Mon, 3 Feb 2014 01:41:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>> W dniu niedziela, 2 lutego 2014 22:22:55 UTC+1 użytkownik Ikselka napisał:
>>
>>> Gdzieś obiło mi się o uszy, ze ryż jest fałszowany prez Chinoli. I patrzę teraz w
necie - jest coś na rzeczy:
>>
>> Akurat przepychankami między Koreańczykami a Chińczykami nie bardzo bym się
przejmowała. Te narody nie bardzo się lubią zdaje mi się i tego typu "rewelacje"
trzeba traktować bardzo ostrożnie. Nie przejmować się nimi w każdym razie.
>>
>> Jedno co - trzeba pójść do sklepu prowadzonego przez Chińczyków dla Chińczyków, i
obaczyć, jaki jest wybór gatunków ryżu. Tyle gatunków ryżu, co u nas, dajmy na to,
ziemniaków /nie w sensie wyboru w sklepie, ale w ogóle/. I tak jak ziemniaki - nie
wszystkie nadają się do wszystkiego, tak samo jest z ryżem. Ciekawe, jaką wiedzę
fachową mają nasi handlowcy kupujący ryż do handlu? Czy są w stanie odróżnić coś
więcej, niż basmati, arborio i ew. jaśminowy? Wątpię mówiąc szczerze. Zamawiają "ryż"
i dostają to, co mieści się w granicach zaproponowanej ceny.
>
> Wszystko prawda, ale nazwa gatunkowa mi wisi i powiewa, kupuję po prostu
> ryż, a jak mi nie odpowiada, to kupuję gdzie indziej, znaczy inny.
> Tymczasem jakoś od lat "Halina" i okrągły Arborio. Jest dobry do każdego
> celu, na sypko czy na kleisto, no nie ma siły, ryż to ryż, jak go
> odpowiednio potraktować, będzie taki jak chcę :-)
A to jak z brązowego uzyskujesz kleik?
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|