Data: 2005-10-17 18:54:38
Temat: Re: Co z tymi leniwymi...?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 17 Oct 2005 20:29:44 +0200, Sławek SWP
<s...@w...pl> wrote:
>Zrobiłem po raz kolejny leniwe i po raz kolejny wyszły gumiaste... (ale nie
>twarde).
>Nie tak dawno temu robiłem leniwe i były, no... normalne.
>Zawsze robiłem i robię na oko, coś się musiało zmienić w moim oku bo nie
>wierzę w większą kleistość ziemniaków czy zmianę kleistości sera czy moc
>wiązania jajek...
>
>Proszę uprzejmie o przepis sprawdzony w działaniu bo taki zwykły z książek
>kucharskich to mi się nie udaje.
>Czy kluski wrzuca się do wrzątku szybko? A może ilość mąki jest zbyt duża?
>Czy czas zagniatania ma tak wielkie znaczenie i różnica pomiędzy 5 a 15
>minut powoduje gumiastość?
>
>Do tej pory to było tak:
>- ziemniaki, planowana nadwyżka obiadowa (zmielić)
>- 0,5kg do 1kg sera (zmielić)
>- 2-3 jajka
>- mąka podsypywana w miarę potrzeby tak, żeby ciasto nie przywierało do
>stolnicy. Wyrabiam je aż będzie gładkie. Wałkuję kroję...
>
>Wrzucam na wrzącą osoloną, gdy wypłyną i popływają tak ze dwie minuty w
>bulgocącej wodzie to wyciągam.
Ja jestem ze szkoly leniwych pierogow bez ziemniakow. Gumowatosc
nie wchodzila nigdy w rachube.
Moze rzeczywiscie zagniatanie - w koncu to nie chleb :PP
sprobuj przepis bezkartoflany moze?
a jak juz te ziemniaki muisz uzyc to moze gatunek nie taki
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|