Data: 2005-10-17 18:44:47
Temat: Re: Co z tymi leniwymi...?
Od: "Anet" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Sławek SWP" <s...@w...pl> napisał w
wiadomości news:dj0qin$rp3$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Zrobiłem po raz kolejny leniwe i po raz kolejny wyszły gumiaste... (ale
> nie twarde).
> Nie tak dawno temu robiłem leniwe i były, no... normalne.
> Zawsze robiłem i robię na oko, coś się musiało zmienić w moim oku bo nie
> wierzę w większą kleistość ziemniaków czy zmianę kleistości sera czy moc
> wiązania jajek...
>
> Proszę uprzejmie o przepis sprawdzony w działaniu bo taki zwykły z książek
> kucharskich to mi się nie udaje.
> Czy kluski wrzuca się do wrzątku szybko? A może ilość mąki jest zbyt duża?
> Czy czas zagniatania ma tak wielkie znaczenie i różnica pomiędzy 5 a 15
> minut powoduje gumiastość?
>
> Do tej pory to było tak:
> - ziemniaki, planowana nadwyżka obiadowa (zmielić)
> - 0,5kg do 1kg sera (zmielić)
> - 2-3 jajka
> - mąka podsypywana w miarę potrzeby tak, żeby ciasto nie przywierało do
> stolnicy. Wyrabiam je aż będzie gładkie. Wałkuję kroję...
>
> Wrzucam na wrzącą osoloną, gdy wypłyną i popływają tak ze dwie minuty w
> bulgocącej wodzie to wyciągam.
>
> --
> Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
> Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
Niby wszystko ok u mnie na tą ilość wchodzi około 2-3 szklanek mąki no i
białka ubijam oddzielnie, aha i ziemniaki musza być zimne.
Anet
|