Data: 2005-10-17 18:29:44
Temat: Co z tymi leniwymi...?
Od: Sławek SWP <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zrobiłem po raz kolejny leniwe i po raz kolejny wyszły gumiaste... (ale nie
twarde).
Nie tak dawno temu robiłem leniwe i były, no... normalne.
Zawsze robiłem i robię na oko, coś się musiało zmienić w moim oku bo nie
wierzę w większą kleistość ziemniaków czy zmianę kleistości sera czy moc
wiązania jajek...
Proszę uprzejmie o przepis sprawdzony w działaniu bo taki zwykły z książek
kucharskich to mi się nie udaje.
Czy kluski wrzuca się do wrzątku szybko? A może ilość mąki jest zbyt duża?
Czy czas zagniatania ma tak wielkie znaczenie i różnica pomiędzy 5 a 15
minut powoduje gumiastość?
Do tej pory to było tak:
- ziemniaki, planowana nadwyżka obiadowa (zmielić)
- 0,5kg do 1kg sera (zmielić)
- 2-3 jajka
- mąka podsypywana w miarę potrzeby tak, żeby ciasto nie przywierało do
stolnicy. Wyrabiam je aż będzie gładkie. Wałkuję kroję...
Wrzucam na wrzącą osoloną, gdy wypłyną i popływają tak ze dwie minuty w
bulgocącej wodzie to wyciągam.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|