Data: 2003-10-23 07:04:24
Temat: Re: Co zlego jest w soli?
Od: "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "manio" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bn740k$793$1@inews.gazeta.pl...
> Jakis czas temu spotkalem sie z wypowiedzia osoby stosujacej Diete
Optymalna
> i chodzilo o to ze po jakims czasie mozna przyzwyczaic sie do jedzenia
bez
> Weglowodanow i bez Soli. J od jakiegos czasu stosuje diete tluszczowa i
> unikam weglowodanow natomisat jesli chodzi o sol nie bralem tego do
glowy.
> Jaki wplyw na diete i organizm ma sol.
>
jak wszystko w nadmiarze szkodzi , natomiast gdzieś tam czytałem że w
stanach przeprowadzono eksperyment na studentach i wyszło ze sama sól nie
ma wpływu na ciśnienie , natomiast sól jest potrzebna do metabolizowania
cukrów , zwłaszcza prostych , gdy do jakiejś słodkiej potrawy dodasz
szczyptę soli to słodki smak się uwydatni ;) taki paradoks ;)))) ale jeśli
od dłuższego czasu nie jadasz dużo węglowodanów to wtedy sól przestaje być
potrzebna w takich samych ilościach co kiedyś , sprawdź to kupując jakaś
konserwę mięsną , która jest konserwowana solami , kiedyś mogłeś dosalać ,
a teraz pewnie nie będziesz mógł zjeść ;))) smak ci sam podpowie , o
choćby lizawki solne dla zwierząt trawożernych , drapieżnikom się nie
dodaje ;)))))
Slawek
|