Data: 2003-10-23 07:50:37
Temat: Re: Co zlego jest w soli?
Od: Marcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah>
Pokaż wszystkie nagłówki
slawek w wiadomości news:bn7ubv$f8b$1@inews.gazeta.pl pisze:
> jak wszystko w nadmiarze szkodzi , natomiast gdzieś tam czytałem że w
> stanach przeprowadzono eksperyment na studentach i wyszło ze sama sól
> nie ma wpływu na ciśnienie , natomiast sól jest potrzebna do
> metabolizowania cukrów , zwłaszcza prostych , gdy do jakiejś słodkiej
> potrawy dodasz szczyptę soli to słodki smak się uwydatni ;) taki
> paradoks ;)))) ale jeśli od dłuższego czasu nie jadasz dużo
> węglowodanów to wtedy sól przestaje być potrzebna w takich samych
> ilościach co kiedyś , sprawdź to kupując jakaś konserwę mięsną ,
> która jest konserwowana solami , kiedyś mogłeś dosalać , a teraz
> pewnie nie będziesz mógł zjeść ;))) smak ci sam podpowie , o choćby
> lizawki solne dla zwierząt trawożernych , drapieżnikom się nie dodaje
> ;)))))
Zarowno sod (sol kuchenna to chlorek sodu), jak i potas odgrywaja podstawowa
role w procesie przewodnictwa nerwowego oraz w utrzymywaniu rownowagi
osmotycznej miedzy wnetrzem komorki i plynem zewnatrzkomorkowym (tzw. pompa
sodowo-potasowa). Przy czym stosunek sodu do potasu powinien zawierac sie w
scisle okreslonym przedziale, gdyz dzialaja one przeciwstawnie. Poniewaz w
pozywieniu pochodzenia roslinnego wystepuje wzgledna przewaga potasu,
zwierzeta stricte roslinozerne wyrownuja stosunek sod-potas np. przez
lizanie wykrystalizowanej soli. Produkty pochodzenia zwierzecego
(szczegolnie te przetworzone) sa z kolei bardziej bogate w sod, stad ludzie
opierajacy na nich swoja diete powinni ograniczac spozycie soli kuchennej i
jednoczesnie zatroszczyc sie o odpowiedni dowoz potasu (jego niedobory
prawdopodobnie wystepuja przy stosowaniu DO, a objawem sa np. nocne skurcze
lydek, zaparcia czy arytmie serca). Kwasniewski najwyrazniej zdawal sobie
sprawe z tego, ze jego dieta niekorzystnie wplywa na stosunek stezen sodu i
potasu w organizmie, stad jego zalecenie dot. odstawienia soli kuchennej,
ktore choc z jednej strony moglo wplynac na jego poprawe.
|