Data: 2003-07-09 20:09:11
Temat: Re: Co zrobic, zeby jajka na twardo sie dobrze obieraly?
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Midnight Wind <n...@b...gnet.pl> napisał(a):
> Czy jest jakis magiczny sposob na gotowanie jaj na twardo, zeby przy
> obieraniu latwo odchodzila skorupka?
> Ktos mi kiedys radzil aby osolic wode, w ktorej sie gotuje jajka ale to
> zupelnie nic nie daje.
> Pozdrawiam Hania
>
Witam,
Żaden magiczny, chyba, ze masz starsze jaja - bo te świeże, to zawsze sie źle
obierają (najlepiej po tym właśnie poznać, że wprost spod kury). Oczywiście,
trochę soli do wody nie zaszkodzi, tyle, ze to raczej aby nie pękały.
A co do obierania, to znałam takiego jednego, który zbijał lekko jajo z obu
stron, wkładał jajo w dłoń raczej sciśle zamkniętą, przykładał do ust i
dmuchał z 1 strony. Jajko pięknie i natychmiast się obierało. Kiedyś ktoś mu
zrobił kawał, dając surowe - widok był niesamowity.
Jeśli spytasz, czy sama próbo3wałam - to nie (chyba nie mam jaj).
Pozdrawiam,
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|