Data: 2016-11-17 17:36:44
Temat: Re: Coś elektrycznego do tarcia ziemnieków
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anai <a...@g...pl> wrote:
> W dniu 2016-11-11 o 18:04, Animka pisze:
>
>> Komu by się chciało suszyć frytki, no nie wiem.
>> Powinnam te pokrojone na frytki ziemniaki wrzucić od razu do
>> frytkownicy, potem wlac olej i toto włączyć.
>> Tak samo by się usmażyły i olej by nie wykipiał.
> Nie usmażyłyby się - ugotowałyby się w oleju :/
>
>
Racja. Zanim by się olej rozgrzał z tymi ziemniakami pełnymi wody i z wodą
na nich samych, to, dopóki woda by nie odparowała, frytki gotowałyby się w
zimnym oleju i parze, po czym ugotowane by się rozpadły, nasiąkając tym
olejem.
Smażenie w tzw. głębokim oleju polega na włożeniu niewielkiej ilości
produktu do odpowiednio dużej ilości rozpalonego oleju, dzięki czemu
następuje natychmiastowe ścięcie wierzchniej warstwy produktu, gwarantujące
zachowanie jego kształtu i soczystości podczas dalszego smażenia.
--
XL
|