Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.g
ermany.com!ecngs!feeder.ecngs.de!proxad.net!infeed-1.proxad.net!news12-e.free.f
r!not-for-mail
Date: Thu, 05 Jan 2006 18:22:14 +0100
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Organization: Niesz & Niesz Ldt
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; fr-FR; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: fr-fr, fr, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cóż ciekawego zo zapiekacza sandwitchów w przerwie w pracy??
References: <dph1t8$erj$1@news.task.gda.pl> <4...@b...com>
<4413651593$20060105001253@ewcia.kloups>
<4...@b...com>
<43bd4a09$0$11699$636a15ce@news.free.fr>
<4...@b...com>
In-Reply-To: <4...@b...com>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 38
Message-ID: <43bd55b2$0$30396$626a14ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Date: 05 Jan 2006 18:21:54 MET
NNTP-Posting-Host: 193.51.98.62
X-Trace: 1136481714 news12-e.free.fr 30396 193.51.98.62:1738
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257490
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. wrote:
>
>> . Francja jest jedynym krajem ktory znam w ktorym nikt nie praktykuje
>> pieczenia serow (bo i po co).
>
>
> Subiektywnie rzecz biorac - nie ma dyskusji. Obiektywnie - z wielu
> powodow. Chciazby po to, zeby ser roztapiajac sie "zwiazal" sie z
> chlebem, itd. Wystarczy zajrzec do pierwszej lepszej ksiazki kucharskiej
> i znalezc przepis na suflet z sera (soufflet au fromage) - ale to pewnie
> Amerykanie wymyslili, skoro we Francji nie praktykuje sie pieczenia
> serow. Nie mowiac o dziesiatkach innych przepisow, w ktorych piecze sie
> ser, chociazby zupa cebulowa, czy omlety z serem, etc.
Owszem, ale tutaj zawsze do tego typu rzeczy uzywa sie serow twardych
(no i plesniowych, do sosow). Nie znam ani jednego tradycyjnego
przepisu, ani potrawy, w ktorej uzywa sie serow miekkich do potraw na
goraco.
Nie sadzisz ze cos w tym jest ?
> No i jaka odpowiedz Ci sie nasunela? Szczegolnie, gdy uzywa sie kawalka
> brie z Francji do tego celu, np. do zapiekania w ciescie?
>
> Przypuszczam, ze ten ser pozostawiony na kawalku chleba przez dzien czy
> dwa rozplynal by sie sam, tylko dosc dlugo trzeba by czekac na te
> kanapke. No i pytanie bylo o kanapki w opiekaczu, a nie o sery, ktore
> same chodza po stole.
Nie udawaj ze nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja wiem ze francuski brie
sie rozplynie. Zastanawiam sie nad tymi nie-francuskimi (a konkretnie
amerykanskimi, w tym wypadku).
Ewcia
--
Niesz
|