Data: 2016-06-02 15:56:32
Temat: Re: Creme au violette
Od: bbjk <b...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 16-06-02 o 14:13, Waldemar pisze:
> W zależności od tego kiedy było pisane i w jakim rejonie kwarta może
> mieć od ok. 0.6litra, do 1.125litra. Zakładając polską kwartę XVIII
> wieczną, to jest ok. 1l.
Prawdopodobnie chodzi o tzw. miary nowopolskie, czyli skodyfikowane w
Królestwie Polskim w roku 1819, takimi posługiwała się w określaniu
objętości Ćwierczakiewiczowa i współcześni jej autorzy książek kucharskich.
Wg nich kwarta to około litra współczesnego, dzieliła się na 4 kwaterki.
Starsze gospodynie małopolskie jeszcze obecnie mierzą "na kwaterki" np.
śmietankę. 4 kwarty to był garniec, a stosowało się też i półkwaterki
(czyli oczywiście pół kwaterki).
Wagę określało się wtedy się na funty (funt = 405 g), łuty (funt miał 32
łuty). Nawet teraz czasem można w Krakowie usłyszeć, jak starsze panie
kupują funt, czy pół funta czegoś na Kleparzu. Ale już bardzo rzadko.
Funt współcześnie znaczy ok. pół kilograma.
A może być i w przepisie kwaterka mąki, co w praktyce znaczy około szklanki.
--
B.
|