Data: 2016-06-02 15:13:23
Temat: Re: Creme au violette
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pan Waldemar napisał:
> W zależności od tego kiedy było pisane i w jakim rejonie kwarta
> może mieć od ok. 0.6litra, do 1.125litra. Zakładając polską kwartę
> XVIII wieczną, to jest ok. 1l.
0,6 litra? Słabo musiało się powodzić w takim regionie!
Przeważnie jednak kwarty były większe. Była też w końcu kwarta
polska (już w XIX wieku) z definicji równa jednemu litrowi.
Bardzo szlachetne połaczenie tradycji z nowoczesnością.
Przy okazji -- w nomenklaturze kuchennej znane jest pojęcie
"korzenia fiołkowego" lub "korzenia fiołaka". Nie ma ono wiele
wspólnego z wcześniej wynienioną roślinką, jest to korzeń
kosaćca (Iris L.).
Jarek
--
Słodkie fiołki, słodsze niż wszystkie róże.
|