Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Jolanta Pers" <j...@g...SKASUJ-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Creme brulee Nigelli - robił to ktos?
Date: Fri, 5 Jan 2007 13:56:28 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 44
Message-ID: <enllec$j04$1@inews.gazeta.pl>
References: <enl8mu$fj2$1@inews.gazeta.pl>
<1noctsfzom92i$.1be8uns0isu1e$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 83.238.120.250
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1168005388 19460 172.20.26.234 (5 Jan 2007 13:56:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Jan 2007 13:56:28 +0000 (UTC)
X-User: jop
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: 83.238.120.250
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287361
Ukryj nagłówki
Grzegorz Mucha <m...@p...zabierzow.com> napisał(a):
> Nie wiem jak wygląda przepis w wersji Nigelli, ale polecam ten z książki
> Agnieszki Kręglickiej - ja trzymam się tego konkretnie i jest OK.
Niby prosty jak konstrukcja cepa - wiadomo, śmietanka z wanilią, ubijanie
żółtek, potem wszystko razem - no i właśnie: podgrzewanie w rondlu, żadna tam
kąpiel wodna, i to nie na małym ogniu, zaleca na średnim. Pomysł z
wypróbowaniem akurat tego przepisu wziął się z moich traumatycznych przejść
związanych z dawnymi próbami wykonania kremu kawowego zapiekanego w kąpieli
wodnej - wyszła kawowa jajecznica.
> Co do
> trzymania na ogniu, to raczej tego nie robię, bo na kuchence jedynie
> podgrzewam śmietankę z wanilią - a po wymieszaniu z jajkami piekę w kąpieli
> wodnej w piekarniku.
To chyba będziemy musieli zmienić jednak technologię na tradycyjną.
> Aha, co do przypalania cukru z góry mówię, że grill w
> kuchence nie nadaje się zbytnio - przynajmniej mnie się nigdy nie udało. Za
> to lutlampa czy nawet kieszonkowy palnik gazowy - jak złoto.
Tak, wiem, przypalanie piekarnikiem jest bez szans - w najlepszym razie
uzyskuje się płynny cukier i ściętą obleśnie górę, i należy się zaopatrzyć w
mikropalnik na propan-butan w markecie budowlanym, ale najpierw chcieliśmy
opanować zasadniczą część procesu.
> Ogólnie przepis mniej więcej ten:
>
> http://kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408223,
P_KOBIETA_PRZEPISY.html
Dzięki - chyba następnym razem odpuścimy Nigellę.
> (Swoją drogą, macie cierpliwość - mnie po drugiej próbie odechciałoby się i
> poszukałbym innej wersji przepisu)
Zawzięliśmy się - ba, każdorazowo spożywaliśmy tę słodką jajecznicę.
--
JoP
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|