Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: "rageofhonor" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<54ccaf77$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
Date: Sat, 31 Jan 2015 11:46:56 +0100
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
Lines: 59
Message-ID: <54ccb12f$0$2169$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-68-70-207.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1422700847 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2169 89.68.70.207:1933
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360485
Ukryj nagłówki
Użytkownik "rageofhonor" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:54ccaf77$0$2185$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Tomasz" <t...@g...com> napisał w wiadomości
> news:54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl...
>> Powiedzcie mi skąd wziąć drożdże do fermentacji soku jabłkowego, teraz
>> czyli zima.
>> Od ponad miesiąca kupuję w rożnych sklepach drożdże winne (Tokay,
>> Burgund) i żadne nie zaczęły fermentować. Sklepy te są w Gdyni i jeden to
>> Drogeria a drugi sklep ze zdrową żywnością. Nastawiałem matkę drożdżowa,
>> wielokrotnie z rożnych torebek, dokładnie według instrukcji i nigdy nie
>> pojawił się żaden pęcherzyk, natomiast po kilku dniach pojawiał się
>> zawsze kożuch z szara lub zielona pleśnią. W tym samym sklepie kupiłem
>> wiec inne drożdże, gorzelnicze i niestety one tez nie zafermentowały
>> tylko zapleśniały. Kiedy pytałem w tych sklepach co za drożdże oni
>> sprzedają to pani jedna czy druga zawsze mówiły ze one się na drożdżach
>> nie znają i albo kupuje albo nie. W internecie boje się zamówić bo mogę
>> dostać tez coś nie działającego. W końcu do 3 litrów soku jabłkowego
>> dodałem odrobinę drożdży piekarskich. Te zadziałały błyskawicznie i już
>> po 2 dniach Cydr był całkowicie wytrawny.
>> Pić się dało ale być może podświadomie czułem zapach drożdży
>> piekarniczych.
>> Czy możne mi ktoś podać pewne źródło drożdży nadających się do
>> fermentacji soku jabłkowego.
>
> Podstawowa sprawa to gdzie były kupowane te drożdże?
>
> Jaki rodzaj to był? (suche, płynne)
>
> Wymagające namnażania czy nie?
>
> Czy pożywka była dawana/ zalecana na opakowaniu drożdży.
>
> Inna sprawa to sok i rodzynki.
>
> Wielu producentów soku czy rodzynek dodają do swoich produktów substancje
> które mają zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów. Niestety przy okazji
> zabiją one też drożdże.
>
> Ja kupuję suche drożdże firmy Biowin (chyba Saccharomyces Bayanus) i
> jedynie raz miałem problem jak były po dacie ważności. Drożdże winne są
> bardziej wrażliwe od drożdży piwnych. Czyli drożdże piwne prędzej
> wystartują niż drożdże winne jeśli minęła data ważności.
>
> Ja kiedyś do cydru użyłem drożdży piwnych firmy Fermentis i efekt był
> bardzo dobry.
>
> Spróbuj dostać drożdże w OBI tam prędzej one będą. Castorama ma idiotyczną
> politykę i posiada artykuły winiarskie/piwne tylko gdy jest sezon. Tak
> przynajmniej jest w moim mieście. Jeszcze jest Praktiker. Są jeszcze małe
> sklepiki z artykułami piwnymi/winiarskimi itd. Najlepiej kupić te w małych
> saszetkach suche lub płynne.
Jeszcze takie pytanie. Co znaczy z różnych torebek? Mieszałeś różne rodzaje
drożdży? Grzyby mogą produkować antybiotyki czyli zabijają inne grzyby.
Istnieje małe prawdopodobieństwo że tak się stało i drożdże się nawzajem
zabiły. To tylko taka myśl niekoniecznie musi być prawdą.
|