Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Mon, 02 Feb 2015 14:41:06 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cydr wlasnej roboty
References: <54cb6173$0$9955$65785112@news.neostrada.pl>
<54cb9690$0$2208$65785112@news.neostrada.pl>
<54cbb562$0$2207$65785112@news.neostrada.pl>
<magf55$urc$1@mx1.internetia.pl>
<54cbf097$0$2185$65785112@news.neostrada.pl>
<majbth$jcs$1@speranza.aioe.org>
<n...@4...net>
<54cd4f41$0$2199$65785112@news.neostrada.pl>
<manfo2$n3e$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <manfo2$n3e$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 63
Message-ID: <54cf7e71$0$2184$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 87-207-124-79.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1422884465 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2184 87.207.124.79:49197
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:360590
Ukryj nagłówki
Dnia 2015-02-02 10:24, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
> Użytkownik "Qrczak" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:54cd4f41$0$2199$6...@n...neostrada
.pl...
>
> Dnia 2015-01-31 22:32, obywatel XL uprzejmie donosi:
>> Dnia Sat, 31 Jan 2015 20:54:26 +0100, LeonKame napisał(a):
>>
>>> Dziecioku Cydr oryginalnie ma 2-3 % alko i jest robiony z nadgnilych
>>> spadow. A ty chcesz zrobic Winsko typu Japcok.
>>
>> Dokładnie. I NIE MA drożdży "do cydru". Cydr to po prostu
>> niedofermentowane
>> wińsko jabłkowe. Ale co szkodzi sprzedawać niekumatym "drożdże do cydru"
>> 333333333-)))
>
> Tak. A tatar to po prostu nieusmażony mielony.
>
> Wszędzie piszą, że kura ma mały móżdżek. Nie wierzyłem, a jednak to prawda.
> "Tatar to nieusmażony mielony" Kobito, za takie herezje to w kuchni nie
> nadajesz się nawet do zmywaka! ściera i podłogi wycierać!
> Tatar to potrawa królów, tatar to poezja, tatar to muzyka, tatar to
> ceremonia i obrzęd, tatar to przede wszystkim dobre towarzystwo, zacne
> grono przyjaciół i sporo wolnego czasu...
> Najpierw surowce. Podstawa to polędwica koniecznie końska ale nie z
> chabety dwudziestoparoletniej tylko z młodego konia rzeźnego (są, są
> tacy którzy hodują konie na rzeź.) Dla mniej wymagających może być
> polędwica wołowa, tylko polędwica, nie żadna biała krzyżowa czy inne
> kawałki.
> Zbieramy się. Każdy ochoczo bierze skrobak (no właśnie!!!,skrobak, nie
> żadna maszynka do mielenia) i nieco mozolnie zeskrobuje polędwicę w
> poprzek włókien. Można spożyć pierwsze piwo dla zaostrzenia smaku bo
> czynność nużąca. Po zeskrobaniu wszyscy wynoszą się z kuchni (albo po
> prostu oddalają się od kucharza) a ON przystępuje do komponowania.
> Z zeskrobanej polędwicy toczy zgrabne kule (wielkości dowolnej, zależy
> od apetytu, średnio 100 gram), układa na talerzykach, lekko spłaszcza i
> dużym paluchem robi wgłębienie. Na co, pytacie? Otóż wam powiem - na
> świeżutkie żólteczko. Ale to potem, tuż przed zaserwowaniem. Teraz
> bierze się cebulkę i drobniutko się ją sieka. Tak samo marynowane
> grzybki i ogóreczki kiszone lub konserwowe. Wszystko bezwzględnie świeże.
> Obok masy mięsnej usypuje się wianuszek kopczyków cebulki, ogóreczków,
> grzybków, papryki (drobno siekanej - są tacy którzy lubia taki
> akcencik), koniecznie kminek. Może być sardyneczka . Schłodzone masełko
> też mile widziane. W tym momencie lekka dygresja - zestaw przypraw jest
> uzależniony od preferencji gości. Lepiej wyłożyć więcej niż za mało.
> Teraz w zagłębienie wbijamy żółtko. Całość przy dźwiękach Marsza (może
> być Marsz Gladiatorów albo Radetzkiego) wynosimy do gości. A tam każdy
> sobie na talerzyku zgniata, rozgniata, posypuje i polewa komponując
> swojego tatara. Naturalnie pieprz, sól, oliwa są na stole. A jak już po
> popróbowaniu dojdzie do wniosku że To jest To, wtedy unosi w górę
> kieliszek z dobrze zamrożoną czystą, dziękuje Bogu za potrawę, wypija i
> przystępuje do konsumpcji jednej z najlepszych a najprostszych potraw
> polskiej kuchni tradycyjnej.
>
> nieco nostalgicznie pozdrawiam
> Stefan
Uważaj duszko na serduszko.
Takie pobudzenie. W tym wieku. Może co wylać.
Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.
|