Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!.PO
STED!not-for-mail
From: Aicha <b...@t...ja>
Newsgroups: pl.misc.dieta,pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Date: Tue, 07 Dec 2010 07:53:22 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 39
Message-ID: <idkll4$79r$1@news.onet.pl>
References: <ibui9e$89e$1@news.net.icm.edu.pl>
<b540kabt8sd1$.amjfjho2o2cf$.dlg@40tude.net>
<id2fo8$7jm$1@news.net.icm.edu.pl>
<k...@4...net>
<4cf68c49$0$20993$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6947c$0$22798$65785112@news.neostrada.pl>
<4cf6e07f$0$20991$65785112@news.neostrada.pl>
<1kuxschg93xpi$.13de8e4m97ir0.dlg@40tude.net>
<4cf72dda$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<znb4cd4q6dfd$.3ndxykngol5a$.dlg@40tude.net>
<id9ctp$psr$6@news.net.icm.edu.pl> <id9dtb$r9k$1@news.onet.pl>
<4cf858b0$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<idafbv$psr$11@news.net.icm.edu.pl>
<4cf8ed88$0$22795$65785112@news.neostrada.pl>
<2fwo0ygl7pzs.1uhtygyzxxpbg$.dlg@40tude.net>
<AltKo.679$tc7.332@newsfe17.iad>
<jxlgloboz23x$.ilqrbe0pncg$.dlg@40tude.net>
<idg41t$kue$1@inews.gazeta.pl> <z...@4...net>
<idiils$j6f$1@inews.gazeta.pl>
<6tw6d83ejor0.ir14bxsapvpq$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: wo98.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1291704804 7483 80.55.196.98 (7 Dec 2010 06:53:24 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 7 Dec 2010 06:53:24 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.2.12) Gecko/20101027
Thunderbird/3.1.6
In-Reply-To: <6tw6d83ejor0.ir14bxsapvpq$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:61916 pl.rec.kuchnia:332009
Ukryj nagłówki
W dniu 2010-12-07 01:56, Ikselka pisze:
>>> Srodki grzybobójcze do chleba. Właśnie tak. Tzw długoterminowy chleb
>>> właśnie zawiera owe substancje. Drożdze w nim to dodatek czysto symboliczny
>>> - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu białka drożdży w ew.
>>> analizach chemicznych. Rośnięcie chleba zapewniają głownie owe substancje
>>> "polepszające".
>>> Jesli chcesz wierzyć, że jesz chleb wyrośnięty "na samych drożdżach" -
>>> Twoja sprawa, mnie się nie czepiaj i jedz.
>>>
>> Klasyczny przypadek "ikselowskiej" nadinterpretacji - gdzie napisałem,
>> że chleb rośnie "na samych drożdżach". Jednak dodatek środków
>> grzybobójczych nie pozwalałby im w ogóle funkcjonować.
>
> Bo też one "w ogóle nie funkcjonują". Nie zrozumiałeś z tego, co napisąłam,
> ze dodatek drożdży w znakomitek większosci przypadków służy JEDYNIE celom
> analitycznym? - unijne normy wymagają zawartości w pieczywie określonych
> ilosci białka - tę zawartość podwyższa się sztucznie, dodając drożdże
> NIEŻYWE, np. suszony koncentrat drożdży, taki jak do zup w proszku.
> A tzw "robotę" prowadzą w pieczywie POLEPSZACZE.
> Potem kupujesz taki chlebek, bo na opakowaniu ma "Skłąd: mąka, sól,
> drożdże". Owszem, one tam są, ale MARTWE już od początku procesu
> technologicznego. Środek grzybobójczy zatem im nie szkodzxi, bo trudno
> zabić coś, co od początku jest martwe.
>
> Myślałam, że wywnioskowałes to z tego, co napisałam, ale widzę, ze trzeba
> tłumaczyć wszystko "jak krowie na granicy".
Trudno wnioskować, kiedy raz piszesz "Drożdze w nim to dodatek czysto
symboliczny - służy jedynie pozytywnemu wynikowi w oznaczaniu _białka
drożdży_ w ew. analizach chemicznych", a w następnym poście już: "unijne
normy wymagają zawartości w pieczywie określonych ilosci _białka_ - tę
zawartość podwyższa się sztucznie, dodając drożdże NIEŻYWE"
a w dalszym ciągu nie wiadomo, o co chodzi. Mam rozumieć, że w mące nie
ma białka wcale, czy jak? Ciekawe więc, skąd uczulenie na gluten, hyhy.
--
Pozdrawiam - Aicha
|