Data: 2010-12-09 19:32:58
Temat: Re: Czy glutaminian sodu szkodzi?
Od: Aicha <b...@t...ja>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2010-12-09 13:41, witek J pisze:
> Problem polega na tym że, rośliny w tym zboża, w każdej komórce mają
> troche więcej innych rodzajów białka - obecnie ocenia się ta ilość na
> między 24 tys a 32 tys. Więc trochę trudno mówić o glutenie jedynych
> białach w mące.;-)
> Obecnie po zsekwecjonowaniu genomu drożdży S.cerevisiae (piekarnicze)
> wiemy, że maja ... 5885 białek! W większości całkowicie różnicych się od
> siebie funkcjami i budową. Ale są tez takie białka jak histony - które
> są identyczne w drożdżach, pszenicy czy komórkach człowieka.
No dobra, ale są przecież metody na oznaczanie całkowitej zawartości
białka, powiedzmy "w chlebie". Podejrzewam, że o to chodziło naszej
walecznej oponentce.
--
Pozdrawiam - Aicha
|