Data: 2023-01-05 23:56:25
Temat: Re: Czym traktujecie gałkę muszkatołową?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cef <c...@i...pl> wrote:
> W dniu 2023-01-05 o 20:56, XL pisze:
>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>> W dniu 2023-01-05 o 15:12, XL pisze:
>>>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>>>> W dniu 2023-01-05 o 10:23, XL pisze:
>>>>>> cef <c...@i...pl> wrote:
>>>>>>> Ja mam rozwiązanie najprostsze.
>>>>>>> Nie przepadamy oboje w domu za tą przyprawą
>>>>>>> i jej w ogóle nie używamy :-).
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Pasztet, flaki, piernik, nadzienie mięsne - bez gałki? Nieakceptowalne.
>>>>>
>>>>> Nie jest potrzebna. Każdy ma swoje smaki.
>>>>> Jak czegoś nie lubisz, to nie używasz.
>>>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Jednak to właśnie gałka czyni pasztet pasztetem i piernik piernikiem - bez
>>>> niej zamiast ww. jest zapieczona masa mięsna i ciasto miodowe. Nie, no nie.
>>>
>>> Niezupełnie.
>>> Pierników nie robię i raczej unikam, bo korzenne smaki mi
>>> nie dopowiadają. Natomiast dla mnie gałka muszkatołowa w mięsnej masie
>>> jest przypomnieniem perelowskiej papki stołówkowej czy też
>>> ewentualnie przyprawą mającą na celu zmniejszyć przewagę
>>> podrobów w smakach nadzienia. Nie, no nie - nie psujmy sobie smaku.
>>> Natomiast pasztet mój jest pyszny i bez gałki.
>>>
>>>
>>
>> Dla mnie abstrakcja. Flaki też robisz bez gałki? Kiedyś w restauracji
>> podali mi flaki bez gałki - nie byłam w stanie zjeść. Zresztą też bez
>> imbiru były i bez krzty papryki, takie szare coś, okropność.
>
> Flaków w ogóle nie robię, a w czasach kiedy je spożywałem,
> to z reguły były dodatkiem obowiązkowym do kolejnych dwóch piw,
> więc nie potrafię opisać walorów smakowych tychże flaków po kilku piwach.
Czyli flaki były bez gałki, skoro musiałeś wypić tyle piw, by je zmóc.
Fakt, lepiej ich smaku nie pamiętać.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|