Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!1.us.feeder.erj
e.net!feeder.erje.net!usenet.blueworldhosting.com!feed1.usenet.blueworldhosting
.com!peer03.iad!feed-me.highwinds-media.com!peer03.ams4!peer.am4.highwinds-medi
a.com!news.highwinds-media.com!peer03.ams1!peer.ams1.xlned.com!news.xlned.com!f
eeder.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!posting.tweaknews.nl!fx02.ams1.POSTED
!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Marcin Debowski <a...@I...zoho.com>
Subject: Re: Czym traktujecie gałkę muszkatołową?
References: <63b5d6b8$0$25516$65785112@news.neostrada.pl>
<bKrtL.2767605$%q2.18242@fx15.ams1>
<63b6e98d$0$562$65785112@news.neostrada.pl>
<5wJtL.2115788$G_96.79155@fx13.ams1>
<63b80749$0$557$65785112@news.neostrada.pl>
<cg6uL.351432$GzSf.186277@fx04.ams1>
<63b95da8$0$568$65785112@news.neostrada.pl>
User-Agent: slrn/1.0.3 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 61
Message-ID: <vsKuL.1148829$vFVf.445724@fx02.ams1>
X-Complaints-To: a...@t...nl
NNTP-Posting-Date: Mon, 09 Jan 2023 01:53:31 UTC
Organization: Tweaknews
Date: Mon, 09 Jan 2023 01:53:31 GMT
X-Received-Bytes: 3996
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383795
Ukryj nagłówki
On 2023-01-07, FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 07.01.2023 o 05:09, Marcin Debowski pisze:
>> On 2023-01-06, FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 06.01.2023 o 01:00, Marcin Debowski pisze:
>>>> A inny pomysł: nie da się tego wycisnąć wyciskarką do czosnku? Nie mam
>>>> w tej chwili gałek pod ręką, ale pociąć na małe kostki i pojedyńczo?
>>>> Czy za twarda?
>>>
>>> Chyba nie miałeś bezpośredniego kontaktu z gałką muszkatołową. ;)
>>>
>>> Jest twarda. To tak jakbyś orzech w łupinie chciał przez praskę do
>>> czosnku przecisnąć.
>> Miałem, nawet przed chwilą i chyba muszą być różne rodzaje. Z taką,
>> którą właśnie zdobyłem nasza dyskusja robi się bezprzedmiotowa:
>> Skorupka owszem dość twarda, ale po otwarciu co było w środku
>> roztarłem w palcach na proszek.
>
> Nie wiem, gdzie aktualnie mieszkasz, ale w Polsce ze świeżą gałką się
> nie spotkałam, taką przed wysuszeniem i jeszcze w łupince. Z nią to może
> nie byłoby problemu. W każdym razie nie o taką chodzi i nie takiej używa
> się powszechnie u nas.
Ona nie powinna być swieża. To to zdaje się suszy aż rdzeń zaczyna
odchodzić od skorupki. Nb. sama skorupka (osobno) też robi za przyprawę,
ale poza tym, że widze w niektórych przepisach i sklepach, to nie bardzo
wiem co i jak.
>> Zresztą jak już wcześniej googlałem za aparaturą, to zwróciłem uwagę,
>> że sporo pokazuje się zwykłych moździeży. Zarzuć po angielsku mortar
>> nutmeg (w obrazkach).
>
> To rozwiązanie w dalszym ciągu nie spełnia wymogu ukruszenia odrobiny
> gałki do bieżącego użycia. Gdybym chciała na zapas, kupiłabym od razu
> zmieloną.
No dobrze. Nie zrozumieliśmy się co do skali wymaganej technologii :)
Nie ma jednak tego złego co by na dobre nie wyszło bo zamówiłem sobie
kolejny taki szatkowacz Kenwooda. Obecny ma już z 15 lat a widzę, że
towar robi się deficytowy.
> Na tym filmiku facet pokazuje różne podejścia do gałki. Jako pierwsza
> jest metoda Jarka. Pojawia się też młynek, o dziwo! prawie identyczny
> jak ten mój to mielenia większej ilości przypraw. I na końcu moździerz.
>
> https://www.youtube.com/watch?v=H0uIn-qtLAw
Tarka wydaje się najrozsądniejsza dla małych ilości.
>> Pewnie te różne rodzaje to też różny stopień wysuszenia.
>
> Też możliwe. Nie spotkałam się jednak z tak miękką, by przecisnąć ją
> przez praskę do czosnku. BTW Pamiętam taką dyskusję tu na grupie sprzed
> lat, kiedy ktoś zapytał o praskę do czosnku, która nie rozpadnie się po
> kilku razach. Ciekawe, czy też stosował ją do gałki, ale chyba nie było
> o tym mowy. W każdym razie praska do czosnku to chyba zły kierunek.
Tą swoja ostatnią wywaliłem, bo była jednak podejrzanie miekka.. no, nie
będę się upierał.
--
Marcin
|