Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Nixe" <n...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Debiuty
Date: Mon, 16 Apr 2012 09:58:31 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <jmgj4c$fs2$1@inews.gazeta.pl>
References: <jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: 87-205-4-174.ip.netia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="UTF-8"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1334562764 16258 87.205.4.174 (16 Apr 2012 07:52:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Apr 2012 07:52:44 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: robitussin
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344920
Ukryj nagłówki
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jmcjfd$mii$1@news.icm.edu.pl...
> Tak mnie natchnęło w innym wątku - pamiętacie swoje debiuty w kuchni?
>
> Ja jako wielbicielka leniwych chyba właśnie je zrobiłam jako pierwsze (nie
> licząc kogla mogla) w wieku lat pewnie około 10. Pamiętam, że byłam
> zachwycona, chociaż ich kształt przypominał kozie bobki. ;) Teraz robię
> takie płaskie rombowate.
> Jako 12-latka natomiast postanowiłam ugotować na działce barszcz ukraiński
> z zerwanych z grządki młodych warzyw. Wzięłam ich stanowczo za mało w
> stosunku do ilości wody w garnku i wyszła raczej woda z farfoclami zamiast
> zupy. ;)
Wcześnie zaczynałaś :)
Ja dopiero w wieku ok. 14 lat, gdy moja mama stwierdziła, że jak mam się
obijać podczas wakacji, to chociaż niech obiady zacznę gotować. No i
zaczęłam robić zupy, takie z prawdziwego zdarzenia, broń Boże mrożnki itp.
Nic trudnego, ale podziw w oczach moich koleżanek - bezcenny ;-)
Potem to już nie pamiętam - były jakieś faworki, ciasta, kotlety,
strogonowy, ale to już trochę później, raczej w ogólniaku.
N.
|