Data: 2013-12-22 21:23:22
Temat: Re: Dlaczego makowce pękają?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 22 Dec 2013 20:07:58 +0100, FEniks napisał(a):
> Czy ktoś odkrył już przyczynę i udało mu się ją wyeliminować? ;)
>
> Zawinięte w pergamin luźno, zawinięte w pergamin ciasno, w wysokiej
> temperaturze (180-190), w niższej temperaturze (170), w natłuszczonym
> pergaminie, w nienatłuszczonym - zawsze pękają.
>
Pewnie nie odparowałaś masy? - przed nadziewaniem makowca dla usunięcia
nadmiaru wilgoci trzeba masę krótko przesmażyć (z dodatkiem masła),
oczywiście nie rumienić, lecz mieszając energicznie ogrzewać, nie
przypalić. Masa ma być gorąca, taka żeby potem ścięło się w niej białko
jajka - ja daję do takiej gorącej masy sztywną pianę z białek, chwilę
mieszam od dna łopatką drewnianą żeby piana się ścięła w chmurki, po czym
zestawiam z ognia, delikatnie mieszam rozbijając większe chmurki, pozwalam
wystygnąć, ale nie całkiem, bo taką wyraźnie ciepłą masą nadziewam ciasto
drożdżowe, bo wtedy w środku jest pięknie i równo wyrośnięte, tak jak na
zewnątrz.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|