Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Do XL - NTG

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do XL - NTG

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 471


« poprzedni wątek następny wątek »

301. Data: 2015-10-14 22:00:34

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:24:38 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-14 o 20:44, Pszemol pisze:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:561ea047$0$8371$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Na chemii to chyba Cię nie było, no przecież to są podstawowe
>>>> wiadomości o
>>>> pierwiastkach!
>>>
>>> Uważaj, bo spuchniesz.
>>
>> XL-ka przygadująca komukolwiek że nie zna chemii to jest śmiechu warte.
>
> W tym przypadku to było jak przyganiał kocioł garnkowi,

O przepraszam, z chemii miałam piątkę.

> bo ja się
> faktycznie nie znam. Muszę więc bazować na umiejętności czytania i
> łączenia pewnych faktów. ;)
>

Wystarczy szkoła podstawowa skończona (teraz pewnie gimnazjon albo i
licejon), więc musisz trochę tego "łączenia" nadrobić 3-]


--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


302. Data: 2015-10-14 22:02:01

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:26:31 +0200, Trefniś napisał(a):

> W dniu .10.2015 o 01:34 Trefniś <t...@m...com> pisze:
>
>> W dniu .10.2015 o 01:20 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
> (...)
>>>> Przestrzegam, takie zalane kwasem mlekowym ogóry można spotkać nawet na
>>>> lokalnych targowiskach.
>>>
>>> MOŻNA? - to jest powszechne! TRUDNO spotkać inne!
> (...)
>
> Podpiąłem się powtórnie, żeby zapodać pewien link:
>
> http://vitalia.pl/artykul6843_Kiszona-czy-kwaszona-j
ak-producenci-z-nas-drwia.html
>
> "Praktyki takie (zalewanie kwasem mlekowym przyp. mój) mogą być stosowane
> przez nieuczciwych producentów, którzy pragną tym sposobem szybciej
> obniżyć pH a tym samym szybciej otrzymać produkt finalny (nie powoduje to
> w żaden sposób przyspieszenia fermentacji mlekowej)."
>
> To dla wiedzy tych, którzy wątpią w sensowność i prawdziwość takich
> praktyk producentów.
>
> Trafnie ów ktoś napisał "Śmieszne są wyobrażenia niektórych ludzi, że
> po zalaniu ogórka kwasem mlekowym powstaje ogórek kiszony vel kwaszony!".
> Choć osiągnął zupełnie inny cel, niż zamierzał.
>
> Ależ oczywiście, że w ten sposób _nie_ powstają prawdziwe ogórki
> kwaszone/kiszone. One po prostu są poddane działaniu kwasu mlekowego i ich
> smak zaczyna przypominać ogórki poddane kwaszeniu naturalnemu.
> Ten kwas podaje się na samym początku procesu - a do właściwej fermentacji
> może w ogóle nie dojść.
> Po co czekać te ok. 2 tygodnie, do tego utrzymując reżim temperaturowy (bo
> ten dodatek rzeczywistej fermentacji nie przyspiesza).
>
> Warto przeczytać cały wywiad z dr. Kidoniem z Zakładu Technologii Owoców i
> Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat kiszonek/kwaszonek.
>


Wolę nie...
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


303. Data: 2015-10-14 22:04:25

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:27:43 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-14 o 21:09, Pszemol pisze:
>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>> news:561ea5cd$0$666$65785112@news.neostrada.pl...
>>> W dniu 2015-10-14 o 16:20, Pszemol pisze:
>>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>>> news:561e4abd$0$666$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> W dniu 2015-10-14 o 00:37, Ikselka pisze:
>>>>>>
>>>>>> No ale witamina C to nie jest kwas askorbinowy, tylko askorbinian
>>>>>> sodu.
>>>>>> Czyli SÓL sodowa kwasu askorbinowego.
>>>>>> http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/askor
binian-sodu-1-kg-witamina-c
>>>>>>
>>>>>
>>>>> No nie. _Kwas_askorbinowy_ to witamina C. W powyższym linku masz
>>>>> mieszankę kwasu z sodem.
>>>>
>>>> to nie jest mieszanka, Ewa, to sól kwasu askorbinowego.
>>>
>>> Zwał jak zwał, w każdym razie jest tam dodatek sodu.
>>
>> :-) Rozpuścić, roztopić - na jedno wychodzi... :-) Zgoda!
>
> Nie no, bez jaj, nie potrzebuję taryfy ulgowej. Możesz mnie poduczyć
> chemii. ;)
>


To już uczyłby marcin marcina - rozpuścić? Państwo nie wiedzą, że sód jest
tam ZWIĄZANY chemicznie, jak to w soli sodowej kwasu askorbinowego być musi
:->
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


304. Data: 2015-10-14 22:05:41

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:37:53 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-14 o 21:27, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 14 Oct 2015 20:39:45 +0200, FEniks napisał(a):
>>
>>> No, skoro takie masz podejście, że działanie witaminy C miałoby być
>>> ściemą, to może po co w ogóle cała ta suplementacja?
>>> Poza tym ja opieram się m.in. na doświadczeniach koleżanki zażywającej
>>> wit. C od pół roku, która twierdzi, że po solidnym upadku nie miała
>>> nawet siniaka, pomimo wcześniejszych skłonności do takowych, więc jakoś
>>> jej się naczynia wzmocniły.
>> No to w końcu ona jadła ten krem z wit. C, czy się nim smarowała - bo już
>> kręcisz.
>> 33333-]
>
> Przecież pytałaś, dlaczego JA chciałam _suplementować_, czyż nie?
>

Wyjaśnj najpierw, czy to koleżanka pisała o KREMIE.


--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


305. Data: 2015-10-14 22:09:03

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-14 o 22:00, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:24:38 +0200, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-10-14 o 20:44, Pszemol pisze:
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:561ea047$0$8371$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Na chemii to chyba Cię nie było, no przecież to są podstawowe
>>>>> wiadomości o
>>>>> pierwiastkach!
>>>> Uważaj, bo spuchniesz.
>>> XL-ka przygadująca komukolwiek że nie zna chemii to jest śmiechu warte.
>> W tym przypadku to było jak przyganiał kocioł garnkowi,
> O przepraszam, z chemii miałam piątkę.

Ja też, no i co z tego.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


306. Data: 2015-10-14 22:11:29

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:39:47 +0200, FEniks napisał(a):

> W dniu 2015-10-14 o 21:25, Ikselka pisze:
>> Podałam Ci link do BUFOROWANEJ formy witaminy C, czyli takiej, która
>> nie podrażni Ci żołądka. No ale oczywiście moją winą jest to, że
>> wmieszałam w akcję sód, o którym okazuje się, pomimo podstawowego
>> przynajmniej wykształcenia, nie masz bladego... !
>
> O "buforowaniu" sodem to już dawno temu było (pisała o tym @ vel samya),
> więc z tą informacją nieco jesteś anachroniczna.
>

Ale dopiero teraz, pod czterdziestkę (OMG!) dowiedziałaś się o bardzo
szczególnych właściwościach sodu oraz o istnieniu tegoż w związkach
chemicznych, a nie MIESZANKACH (he he), tu w soli kwasu askorbinowego.
Lepiej wiedzieć późno, niż wcale - może kiedyś błyśniesz wiedzą przed swoim
dzieckiem, będzie jak znalazł. Głupio by było, gdyby to ono w wieku kilku
(nastu) lat wiedziało więcej od mamy 3-]]]


--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


307. Data: 2015-10-14 22:12:13

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Trefniś <t...@m...com> szukaj wiadomości tego autora

W dniu .10.2015 o 20:47 <s...@g...com> pisze:

> Pan Przemol niestety nie jest kumaty w zadnej dziedzinie. Trace juz
> cierpliwosc (wole ja zachowac dla dziecka
(...)

"Wszystkie dzieci są nasze", nie zaniechuj :)


--
Trefniś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


308. Data: 2015-10-14 22:12:34

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Oct 2015 21:40:16 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):

>>>> Być może... A być może fermentacja mlekowa, o którą tu chodzi jednak
>>>> gazów nie wydziela.

Kosmiczna jakaś ani chybi :-D
:-D
:-D

>>> Ale inne mogą wydzielać -- użyłem liczby mnogiej. Nie ma gwarancji,
>>> który drobnoustrój po operacji przełożenia weźmie się do roboty.
>>
>> Nie ma gwarancji.
>> Z drugiej strony worki foliowe mają jakąś tam wytrzymałość na rozciąganie.
>
> Nawet lekko wzdętego nigdy nie widziałem.

Bo tam fermentacji nie ma i nigdy nie było.
--
XL https://www.youtube.com/watch?v=wNcV_dHUHSs

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


309. Data: 2015-10-14 22:13:13

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pan Pszemol napisał:

>> http://vitalia.pl/artykul6843_Kiszona-czy-kwaszona-j
ak-producenci-z-nas-drwia.html
>>
>> "Praktyki takie (zalewanie kwasem mlekowym przyp. mój) mogą być stosowane
>> przez nieuczciwych producentów, którzy pragną tym sposobem szybciej
>> obniżyć pH a tym samym szybciej otrzymać produkt finalny (nie powoduje to
>> w żaden sposób przyspieszenia fermentacji mlekowej)."
>>
>> To dla wiedzy tych, którzy wątpią w sensowność i prawdziwość takich
>> praktyk producentów.
>
> W jaki sposob to, że ktoś opublikował swoje podejrzenia na stronce
> vitalia.pl jest w jakikolwiek bardziej wiarygodne od tego jak ktoś inny
> opublikował swoje podejrzenia na pl.rec.kuchnia?

Grupa pl.rec.kuchnia jest grupą dyskusyjną. Natomiast podparcie się
tekstem z czyjegoś bloga, lub czegoś podobnego, jest bezdyskusyjne.

>> Warto przeczytać cały wywiad z dr. Kidoniem z Zakładu Technologii Owoców i
>> Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na temat kiszonek/kwaszonek.
>
> O tak, warto - dowiemy się z niego że kiszona/kwaszona to jednak synonimy,
> tak jak od początku pisałem, a co wyśmiała nasza Krynica Wiedzy Wszelakiej.
> Polecam lekturę!

Bodaj na grupie. pl.hum.polszczyzna była przed laty dyskusja na temat
"kiszenia" versus "kwaszenia". Ujawnili się tacy, co wyrośli w środowisku,
gdzie zawsze kapustę i ogórki w beczce się kwasiło. Oraz ci, dla których
są to rzeczy kiszone.

Jarek

--
Oto ten tutaj Dem Psichow Bartułychtimuszenko, do dziś dyrektor fabryki
sody kiszonej.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


310. Data: 2015-10-14 22:15:24

Temat: Re: Do XL - NTG
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2015-10-14 o 22:00, Jarosław Sokołowski pisze:
> Mam znajomego lekarza, który sam zażywa kwas askorbinowy w ilościach
> kilogramowych. I jeszcze jakiś wybrany aminokwas, ale teraz mniejsza o
> to. Kiedyś w długi, zawiły i naukowy sposób tłumaczył mi o co w tym
> wszystkim chodzi. Nie chcę czegoś przekręcić w jego wywodzie, który
> nawet był dość logiczny (dla kogoś, kto nie jest fachowcem od
> biochemii, czyli na przykład dla mnie), więc przedstawię tezę w
> skrócie. Nie chodzi o suplementację, czyli uzupełnianie niedoborów. To
> inne działanie tego kwacha, nie jako witamina (czyli związek, który
> organizmowi jest do życia konieczny, ale organizm nie umie sam go
> zrobić).

A czy ów lekarz nie wspominał, co by było, gdyby nagle przestał zażywać
tak duże ilości? Bo czytałam, że wprawdzie duże ilości kwasu
askorbinowego podnoszą odporność, ale gdy przestaniemy go nagle
dostarczać w takich ilościach, to wtedy ta odporność drastycznie
spadnie, poniżej normalnej.

> Zresztą to jest dziwna witamina -- tylko my z koleżanką świnką morską
> musimy ten związek brać z zewnątrz, inne źwierzaki same go sobie robią
> w dowolnych ilościach.

I ryby doskonałoszkieletowe czy jakoś tak - karp i pstrąg tęczowy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 20 ... 30 . [ 31 ] . 32 ... 40 ... 48


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grzybobranie
Serdeczna prośba o pomoc!
Kombucha.
ogóreczki na ostro zrobione
Knedle ze śliwkami :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »