Data: 2001-08-28 20:28:53
Temat: Re: Do francuskich grupowiczow.
Od: "Ewa (siostra Ani Nieszkowskiej) N." <n...@p...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysiu Najdrozsza !
Pomylilo Ci sie, Kochanie Ty Moje, francuski flan z bretonskim far ! (Paul,
potwierdz... wiem, ze wrociles !)
Flan : pol litra mleka + cukier (np. 65 g.) + 1 jajki (lub 2) + 50 g maki (2
lyzki stolowe) = wszystko wymieszac (bez grudek) i zapiec na kruchym
spodzie...
Far breton : pol litra mleka + tyle samo cukru co powyzej + 4 (conajmniej)
jajka + suszone (i wymoczone) sliwki (+ trche rumu ; + troche wanilii...) =
zapiec w Zaroodpornym i w Mocno - Goracym...
Ja widac na zalaczonym obrazku : flan jest jest rodzajem budyniu (na kruchm
spodzie) ; far natomiast tkzw. legumina z suszonych sliwek.
Prawdziwa Francuska Grupowiczka
(siostra Ani, ktora mieszka (prawie) na przedmiesciu)
--
Niesz !
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> a écrit dans le message :
m...@4...com...
> Far Breton!! Wreszcie widze kogos, kto to kocha. Jest to cudo nad
> cudami! Ale musze pwoiedziec, ze co jadlam w Paryzu nie smakowalo
> mi az tak bardzo jak moje wlasne - najwiecej w przpeisie jest
> jaj, potem mleko, cukier na szarym koncu maka. A sliwek susz
> wrzucilam chyba ze 2 razy wiecej niz przepis zakladal, bo co sie
> bede obcyndalac! Musze wyjsc teraz, wroce, poszukam w takim duzym
> kalendarzu, ktory przerobilam na ksiazke z przepisami (w indeksie
> czyli ksiazce telefonicznej na koncu mam wg alfabetu przepisy z
> data, pod ktora sa wpisane. Mam opatentowac wynalazek? :)
>
> Krysia
>
> >Od pewnego czasu chodzi za mna takie cos:
> >-rozbeltane mleko, maka, jajka, cukier i pewnie cos jeszcze, do tego
> >wrzucone suszone sliwki lub gruszki z kompotu, zapieczone w piekarniku.
> >Wychodzi cops w rodzaju zakalca z owocami :)))
> >
> >Nazwa zaczyna sie na flan..........., potrawa pochodzi z Normandii lub
> >Bretanii.
> >
> >Czy ktos wie co to jest i zna moze przepis?
> >Mojemu mezowi nie smakowalo, ale za mna jak pisze - chodzi :))
> >
> >Pozdrawiam - Ula
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
|