Data: 2001-08-29 08:22:21
Temat: Re: Do francuskich grupowiczow.
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani Nieszkowskiej) N. <n...@p...com> wrote:
> Pomylilo Ci sie, Kochanie Ty Moje, francuski flan z bretonskim far ! (Paul,
> potwierdz... wiem, ze wrociles !)
>
> Flan : pol litra mleka + cukier (np. 65 g.) + 1 jajki (lub 2) + 50 g maki (2
> lyzki stolowe) = wszystko wymieszac (bez grudek) i zapiec na kruchym
> spodzie...
>
> Far breton : pol litra mleka + tyle samo cukru co powyzej + 4 (conajmniej)
> jajka + suszone (i wymoczone) sliwki (+ trche rumu ; + troche wanilii...) =
> zapiec w Zaroodpornym i w Mocno - Goracym...
>
> Ja widac na zalaczonym obrazku : flan jest jest rodzajem budyniu (na kruchm
> spodzie) ; far natomiast tkzw. legumina z suszonych sliwek.
>
Z klasyfikacja flanu i faru nie jest tak latwo. Przede wszystkim flan
ma dwa znaczenia -- w jednym jest to rodzaj budyniu z czy leguminy z
jajek, zrobionego w formie i podawanego na zimno. W drugim jest to
odmiana tarty wypelnionej masa jajeczna, owocowa lub slona, podawana na
goraco lub zimno jako przystawka lub deser. "Larousse gastronomique" w
hasle "tart" podaje nawet, ze slowo "tarta" i "flan" we Francji i w
Wielkiej Brytanii bywaja uzywane zamiennie. Jednak np. w znakomitej
ksiazce kucharskiej "Les recettes de Marie-Louise Cordillot" flany (w
sensie drugim -- z kremem, z pomaranczami i z jablkami) sa zamieszczone
na koncu rozdzialu o potrawach jajecznych i sufletach gdy tarty figuruja
wsrod ciast. Natomiast Paul Bocuse w "La cuisine du Marche" zamieszcza
flany w jednym rozdziale z tartami.
Far breton jest definowany jako ciasto lub jako flan w sensie pierwszym,
z dodatkiem sliwek, jedzony na cieplo lub na zimno. Marie-Louise
Cordillot zamieszcza far breton w rozdziale o ciastach biszkoptowych.
Wladyslaw
|