Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..? Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?

« poprzedni post
Data: 2004-08-28 18:26:57
Temat: Re: Do praktykow chleba zytniego - co i jak robic..?
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Aretkka <a...@p...onet.pl> napisał(a):

> pytanie , czy na pewno z samej mąki żytniej, był chleb, który tak z
> rozrzewnieniem wspominasz? Może tylko potocznie nazywano go "żytnim" ? W/g
> mnie z samej mąki żytniej musi być chleb mocno kwaśny, a pewnie nie o taki
ci
> chodzi ?

Naturalnie ze nie z samej zytniej maki:
Zwykle jest to mieszanka maki zytniej i pszennej, czesto z dodatkiem maki
pszenno-razowej czy pszennej z otrabkami. Mam wszystkie rodzaje mak ale
chleb wychodzi - w zaleznosci od przepisow - albo zabyt twardy albo zbyt
puszysty i jakis taki bezplciowy.

> Bardziej "zdrowszy" jest chleb z mąki RAZOWEJ. I to może być mąka:razowa
> pszenna. Z "Kuchni Polskiej" jeśli bedziesz reflektował mogę przepisać Ci
> przepis na chleb grahama i oczywiście na grahamki. Ale to na bazie mąki
> pszennej razowej:-)



Z Kuchni Polskiej probowalem - nie taki jak pamietam, a pamiec (jeszcze) mam
dobra :-((((



> Napisz szczerze jakie Ci te chlebki wychodziły, czy kwaśne ?


Wychodzily rozne, w zaleznosci od przepisu. Najlepszy wyszedl z maki
razowej zytniej i pszennej z dodatkiem calych - napecznialych - ziaren
pszenicy, melasy i drozdzy. Wyszedl taki mokry, ciezki,
smakowity "komisniak." Ale ja chce "chleb za 4 zlote za komuny!" :-)))

Zakwas juz opanowalem (250 g maki zytniej + 1 litr cieplej wody + lyzka
miodu + "nasza" paczka swiezych drozdzy (17g - 0,6 oz.) Po dodaniu ok. 1 kg
pszennej maki razowej i cwierci szklanki oleju do takiego zakwasu wychodzi
chleb prawie jak "ten za komuny", szczegolnie jesli dodam kminku. Ale cus
zbyt puchaty. Zmiany w proporcjach prowadza do rozmaitych klesk: chleb
jest albo twardy, albo robi sie zakalec, etc.

Musi byc jakis praktyk chlebowy wsrod nas...
Help..!


--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.08 Aretkka
29.08 Wioletta Piekutowska
29.08 Aretkka
29.08 aRco_iRis
29.08 Wioletta Piekutowska
29.08 eM eL
29.08 eM eL
29.08 Ewa (siostra Ani) N.
30.08 Wioletta Piekutowska
30.08 Aretkka
30.08 Ewa (siostra Ani) N.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6