Data: 2012-07-28 19:06:53
Temat: Re: Domowy jogurt - jakość mleka
Od: Qrczak <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2012-07-28 21:02, niebożę Waldemar Krzok wylazło do ludzi i marudzi:
> Stalker wrote:
>
>> Kupiliśmy sobie jogurtownicę :-)
>>
>> Teraz jogurcik + domowy dżem porzeczkowy, mus jabłkowy, wiśnie, jagody,
>> miksowane truskawki...
>>
>> Żyć, nie umierać. Mleko kupujemy "od gospodarza". No i pytanie. Jak
>> domowym sposobem sprawdzić jakość mleka? Zsiadłe wychodzi rewelacyjne na
>> te upały teraz. Ale jakby tu sprawdzić jakoś tak lepiej
>> "bekteriologicznie"?
>
> Jak zsiadłe wychodzi, to masz już w nim bakterie produkujące kwas mlekowy.
> Mogą się trochę gryźć z jogurtowymi, dlatego lepiej mleko spasteryzować,
> albo kupić pasteryzowane.
> Jedyny domowy sposób na sprawdzenie bakteriologiczne jaki znam, to
> konsumpcja i sprawdzenie reakcji organizmu ;-). Chyba, że masz mikroskop i
> pożywki. Jogurtownicę może służyć jako inkubator.
Nie podpowiadaj, bo gotów nabyć i to.
Oraz fufnastu niewolnych do sprawdzania reakcji.
qr.a
--
Młodość musi się wyszumieć, starość musi się wypalić.
|