Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Duuuuża ilość jabłek do od(soko)wirowania :-)
Date: Tue, 1 Mar 2016 13:22:15 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 18
Message-ID: <d...@m...uni-berlin.de>
References: <7...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
NFVwdGNSSbOTHt2hN+llVgLQIfWy0tekDGGFax2Q7mo1OY/3tJHmjA7Jam
Cancel-Lock: sha1:MdAeK3VdjKzmQJa+ZExmLS0dN0Q=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.6.0
In-Reply-To: <7...@g...com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369747
Ukryj nagłówki
Am 28.02.2016 um 19:20 schrieb XL:
> Dostałam 8 wielkich skrzynek pięknych jabłek. Trza owoc na wino przerobić,
oczywiście, bo niby na co? - jabłek na szarlotkę w słoikach mam pełne półki :-)
> Moja sokowirówka Zelmer (dosyć leciwa) po odwirowaniu 2 kg owoców skutecznie zatyka
się miąższem, zresztą ma wadę polegającą na tym, że dosyć słabo odsącza sok, odpady
są dosyć mokre, no i nie trafiają na dno pojemnika, tylko obijają się najpierw o jego
pokrywę, gdzie tworzy się nawis, skutecznie hamujący trafianie następnych porcji z
wirnika do zbiornika.
> Sok zresztą i tak przypomina raczej mus, no ale przynajmniej żeby się nie zatykała,
bo tak to jest dokuczliwe, że muszę co rusz rozmontowywać i czyścić. Dobra
sokowirówka, ale najwyżej na dwa kilo jabłek, bo powyżej tej ilości istna tragedia
:-(
> Czyli "w temacie" winnym rzecz nieprzydatna.
>
> Moja cierpliwość się skończyła, co stwierdzam po przerobieniu 2 skrzynek, czyli
około 60 kg jabłek :-(
> Szukam "na gwałt" innej sokowirówki (nie wyciskarki). Ktoś ma/zna jakąś sprawdzoną,
do celu jak w temacie?
Nie całkiem na gwałt, ale może pomysł na manufakturę z sąsiadami. W
Niemczech w "ośrodkach" jabłkowych, np w Brandenburgii czy też Badenii
są małe zakłady wyciskające sok z jabłek i workujące je próżniowo jako
usługa dla klienta. Płacisz albo gotówką, albo odpalasz im część soku.
Znajoma ma średnio 200kg jabłek z ogródka, dostaje z tego 70-100l soku
paczkowanego po 5 lub 10l. Trzyma się to do następnego udoju.
Waldek
|