Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: "Gośka z Lublina" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dzięki i OT o jajkach
Date: Wed, 11 Sep 2002 07:22:31 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <almjth$8m$1@news2.tpi.pl>
References: <alkvjk$m5a$1@news.gazeta.pl> <alll4d$hhl$1@news.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pc236.lubzel.com.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031721713 278 195.117.198.236 (11 Sep 2002 05:21:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Sep 2002 05:21:53 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124990
Ukryj nagłówki
Witam. Z tego co słyszałam bsalmonella przenika do środka jajka przez
skorupkę jaj kaczych. Kurze jajka są nieprzepuszczalne dla niej. Dopiero w
momencie rozbijania bakterie dostają się do środka, dlatego też włożenie do
wrzątku na kilka sekund zabija je. Aczkolwiek nie używam surowych jajek do
spożycia . Strzeżonego ...... Salmonellą może być zakażone mięso drobiowe,
też trzeba uważać.
Pozdrawiam - Gośka (Lublin)
Użytkownik "Miranka" <a...@s...pl> napisał w wiadomości
news:alll4d$hhl$1@news.gazeta.pl...
> Dzięki Wam obojgu. Jak znam moich domowych łasuchów, to wypróbujemy oba
> przepisy - i ten luksusowy i ten szybkościowy.:)))
>
> A trochę OT - mam coraz większego pietra przed stosowaniem jaj, które nie
> zostaną poddane obróbce cieplnej. Kotu daję czasem surowe żółtko, ale też
> trochę z duszą na ramieniu. Sama w dzieciństwie zajadałam się
koglem-moglem,
> ale moje dziecko już nawet nie wie, co to jest kogel-mogiel. Powiedzcie,
czy
> sparzenie skorupki jest jakąkolwiek gwarancją, że nie złapiemy jakiejgoś
> od-jajecznego choróbska? Napiszcie coś pocieszającego. W przepisie Agaty
> białek już co prawda nie ma, ale są surowe żółtka, tak samo jak w moim
> starym. I co tu zrobić?
> Anka - której zdecydowanie przeszkadza nadmiar wiedzy o zagrożeniach
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|