Data: 2002-09-11 05:22:31
Temat: Re: Dzięki i OT o jajkach
Od: "Gośka z Lublina" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam. Z tego co słyszałam bsalmonella przenika do środka jajka przez
skorupkę jaj kaczych. Kurze jajka są nieprzepuszczalne dla niej. Dopiero w
momencie rozbijania bakterie dostają się do środka, dlatego też włożenie do
wrzątku na kilka sekund zabija je. Aczkolwiek nie używam surowych jajek do
spożycia . Strzeżonego ...... Salmonellą może być zakażone mięso drobiowe,
też trzeba uważać.
Pozdrawiam - Gośka (Lublin)
Użytkownik "Miranka" <a...@s...pl> napisał w wiadomości
news:alll4d$hhl$1@news.gazeta.pl...
> Dzięki Wam obojgu. Jak znam moich domowych łasuchów, to wypróbujemy oba
> przepisy - i ten luksusowy i ten szybkościowy.:)))
>
> A trochę OT - mam coraz większego pietra przed stosowaniem jaj, które nie
> zostaną poddane obróbce cieplnej. Kotu daję czasem surowe żółtko, ale też
> trochę z duszą na ramieniu. Sama w dzieciństwie zajadałam się
koglem-moglem,
> ale moje dziecko już nawet nie wie, co to jest kogel-mogiel. Powiedzcie,
czy
> sparzenie skorupki jest jakąkolwiek gwarancją, że nie złapiemy jakiejgoś
> od-jajecznego choróbska? Napiszcie coś pocieszającego. W przepisie Agaty
> białek już co prawda nie ma, ale są surowe żółtka, tak samo jak w moim
> starym. I co tu zrobić?
> Anka - której zdecydowanie przeszkadza nadmiar wiedzy o zagrożeniach
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|