Data: 2012-02-16 17:17:08
Temat: Re: Faworki
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-16 17:44, Ikselka pisze:
> Ciasto zrobiłaś za twarde - widac, że brzegi są tak samo grube jak
> wnętrze, co znaczy, ze ciasto było za twarde i nie urosło. Takze zbyt
> grubo rozwałkowałaś - kiedy cieniutko rozwałkujesz (góra 3mm), nawet
> twardsze ciasto będzie "powietrzne" po usmażeniu. Ma być dużo żółtek,
> 8 szt na 1/2 kg mąki (tylko żółtka! - moze dałaś całe jajka?), gęsta
> kwaśna śmietana (regulujemy nią miękkość ciasta, ciasto ma być luźne
> jak na makaron), szczypta soli i cukru, no i łyżeczka octu
> spirytusowego lub spirytusu na 1/4kg mąki, żeby nie nasiąkały tłuszczem.
Dałam 8 żółtek na 1/2kg mąki, śmietanę, spirytus, wałkowałam nawet na
mniej niż 3 mm. Faworki urosły i mają w środku powietrze. Ale przecież
wiesz lepiej, bo jadłaś. :>
Ewa
|