Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Faworki. Czemu nie chrupiące? Re: Faworki. Czemu nie chrupiące?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Faworki. Czemu nie chrupiące?

« poprzedni post następny post »
Data: 2006-01-28 13:07:45
Temat: Re: Faworki. Czemu nie chrupiące?
Od: Anna Tuszewska <a...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Witam,

> Kurczę, właśnie zrobiliśmy faworki wg przepisu z książki. Są prawie dobre,
> tylko nie są takie chrupiące, jak powinny być. Czemu???

Robie wprawdzie faworki z innego przepisu, ale wypraktykowalam u siebie,
co wplywa na chrupkosc, wiec moze pomoge :)

(1) Cienkie walkowanie - u mnie jest tak, ze jesli wydaje mi sie, ze juz
cieniej nie mozna, to jeszcze jest troche za grubo. Najlepsze ciasto
jest wtedy, kiedy przez nie przeswituja lekko sloje stolnicy - czyli
bardzo cienkie. Kiedy walkuje grubiej, nie sa juz az tak chrupkie.

(2) Temperatura tluszczu - nie moze byc ani za wysoka (faworki sie pala)
ani za niska (smaza sie zbyt dlugi i nasiakaja tluszczem). Przy zbyt
niskiej temperaturze moga nie byc chrupiace. Generalnie powinno sie
smazyc dosc szybko - dla mnie temperatura jest ok jesli praktycznie od
razu po wrzuceniu faworek syczy, rosnie i wyplywa na wierzch, ale
tluszcz nie ciemnieje (to z kolei oznaka ze temperatura za wysoka).
Na mojej kuchni jest dosc trudno utrzymac stala temperature, wiec ciagle
podkrecam lub nawet odstawiam na chwile patelnie z tluszczem do
przestygniecia.

(3) Odpowiednia wilgotnosc ciasta w momencie wrzucenia na patelnie -
jesli np. przygotuje sobie najpierw wszystkie faworki a potem dopiero
smaze, w momencie smazenia ciasto jest juz przesuszone i chlonie za duzo
tluszczu. Efekt - nie sa chrupiace.
Najlepiej smazyc faworki w 3 osoby i utworzyc mala tasme produkcyjna:
- pierwsza osoba walkuje, kroi i przewija faworki,
- druga osoba podbiera jej natychmast przygotowane faworki i smazy,
wyjmuje z patelni i przeklada do garnka z pogniecionym papierem pakowym,
zeby obciekly z tluszczu,
- trzecia osoba pobiera po obcieknieciu, pudruje i uklada na talerzu. To
spokojnie moze byc dziecko w prawie dowolnym wieku.

Jednoosobowo tez mozna, ale zajmuje to znacznie wiecej czasu, bo nie
mozna nic przygotowac na zapas.

(4) Jakosc smietany - jesli malo tlusta, faworki beda mniej chrupiace.

I na koniec moj przepis (tzn. mojej babci) - bardzo prosty. Niestety
malo precyzyjny jesli chodzi o proporcje, ale ja zawsze robie na oko:
5 zoltek
5 lyzek gestej tlustej smietany
maki ile sie wgniecie (ciasto troche lzejsze niz na makaron, ma byc
elastyczne)
ok. lyzeczki soku z cytryny
maly kieliszek spirytusu
szczypta soli

Na ogol robie z 5-6 zoltek - zaczynam od nieduzego kopczyka maki i
startowej liczby zoltek i lyzek smietany (np. 3), zagniatam i sprawdzam
konsystencje pod katem tego, czego trzeba dodac. I dosypuje maki lub
dolewam 1 zoltko + 1 lyzke smietany az mam konsystencje ciasta
makaronowego. Czasami koncze na 5 zoltkach, a czasami na 10 :)
Potem dodaje sol, spirytus i cytryne - ciasto robi sie wtedy troche lzejsze.
Ciasto wg tego przepisu nie potrzebuje wybijania.
Smaze zawsze na smalcu.

Pozdrawiam,

Ania.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.01 Magdalena Bassett
28.01 Sowa
28.01 Magdalena Bassett
28.01 @nn
29.01 Martka
29.01 Martka
29.01 gucio
29.01 Waldemar
29.01 Emilia Karbownik
29.01 Magdalena Bassett
30.01 Jerzy Nowak
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem