Data: 2003-12-30 12:47:02
Temat: Re: Frangipane
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> Do kremu frangipane potrzbne są makroniki, takie ciasteczka migdałowe.
> Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedni przepis, jeżeli nie możesz ich
> kupić. Może ktoś inny Ci go podeśle, bo mi się nie chce go wstukiwać.
> Można podobno zrobić ten krem używając tartych migdałów, wtedy ma
> intensywniejszy zapach, ale tu nie mam szczegółowego przepisu i nie
> wiem w jakiej proporcji oraz czy używać gorzkich czy raczej słodkich.
Z tego, co wiem, do kremów na ok. pół kg słodkich migdałów, daje się
16 sztuk gorzkich.
Jeśli robisz makaroniki, na 20 dag słodkich migdałów weź 10 sztuk gorzkich.
--
pa, BasiaBjk tradycyjna
|