Data: 2003-12-30 12:32:49
Temat: Re: Frangipane
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <1072780352.7022.56.camel@cosmos>, Kot
<m...@p...onet.pl> wrote:
yto w
> nim slow niezrozumialych dla mnie i nie znalazlam ich w slowniku ;)
>
> Wiec mysle, ze gdybys podal mi przepis na krem frangipane, to bym sobie
> poradzila. Z gory dziekuje
Do kremu frangipane potrzbne są makroniki, takie ciasteczka migdałowe.
Mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedni przepis, jeżeli nie możesz ich
kupić. Może ktoś inny Ci go podeśle, bo mi się nie chce go wstukiwać.
Można podobno zrobić ten krem używając tartych migdałów, wtedy ma
intensywniejszy zapach, ale tu nie mam szczegółowego przepisu i nie
wiem w jakiej proporcji oraz czy używać gorzkich czy raczej słodkich.
Musiałabyś sama poeksperymentować.
Poniższy przepis pochodzi z książki Paula Bocuse.
Potrzebujemy:
1 litr mleka
laska wanilii
200 gram mąki
200 gram cukru pudru
szczypta soli
4 żółtka
4 całe jajka
100 g masła
4 łyżki drobno pokruszonych makaroników
W garnku dwulitrowym lub większym, o grubym dnie gotujemy mleko z
wanilią.
W innym garnku lub misce mieszamy mąkę, cukier, sól. Dodajemy
roztrzepane żółtka i jaja, mieszając, by otrzymać jednolitą masę.
Zdjęte z ognia mleko wlewamy powoli do tej masy cały czas mieszając
drucianą miotełką. Kiedy skończymy, wlewamy krem z powrotem do garnka
po mleku i grzejemy, nie przestając mieszać, aż zacznie się gotować.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i makaroniki. Wlewamy znów do
drugiego garnka i mieszamy drewnianą łyżką, aż wystygnie, by na
wierzchu nie utworzyła się skórka.
Gotowy krem można jakiś czas przechowywać w chłodzie.
Władysław
|