Data: 2003-12-30 10:49:23
Temat: Re: Frangipane
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 2003-12-29 at 22:41, Wladyslaw Los wrote:
> > Dobra, sprawdzilam w archiwumie, sprawdzilam w polskim internecie, i nie
> > znalazlam. We francuskim znalazlam, ale chyba nie do konca rozumiem o co
> > chodzi.
>
>
> Frangipane to, o ile wiem, nie tyle ciasto, co rodzaj kremu
> migdaĹowego, uĹźywanego do ciast i deserĂłw. Od tego kremu nazwÄ
> "frangipane" lub "a la frangipane" mogÄ
nosiÄ takie rozmaite ciasta i
> desery. jeĹźeli chodzi Ci o krem, to mogÄ wklepaÄ przepis, jeĹźeli zaĹ o
> co innego, to napisz coĹ wiÄcej.
To co jadlam, to bylo ciasto zrobione z 2 platow ciasta francuskiego w
ksztalcie dyskow, jeden na drugim i z tym nie ma problemu. Problem
wlasnie jest z nadzieniem - faktycznie migdalowym w smaku (w internecie
znalazlam po polsku cos zwanego kremem frangipane, a bardziej
przypominalo to krem angielski). Po francusku znalazlam, ze to jest
wlasnie ciasto francuskie z kremem frangipane w srodku, tyle, ze uzyto w
nim slow niezrozumialych dla mnie i nie znalazlam ich w slowniku ;)
Wiec mysle, ze gdybys podal mi przepis na krem frangipane, to bym sobie
poradzila. Z gory dziekuje
Kot
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|