Data: 2011-01-01 22:21:52
Temat: Re: GOLABKI...
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sat, 01 Jan 2011 21:50:30 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Sat, 1 Jan 2011 10:32:00 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> Mięso do ryżu lepiej przesmażyć.
>>
>> Wg mnie nie. Ponieważ surowe mięso w gołabkach puszcza soki, analogicznie
>> jak w kołdunach, ten soczek ma być wyczuwalny. Przez to gołąbki są takie
>> soczyste i smakowite - przynajmniej moje.
>
> Ale przesmażenie powoduje głęboka denaturyzację białek aż do uwolnienia
> pojedynczych aminokwasów - a to silnie wzmacnia smak, surowe mięso smak
> ma nijaki.
No ale przecież dusze gołąbki dosyć długo, smaki i esencje z mięska coraz
mniej surowego przechodzą do ryżu, cudowny smak dając :-)
> Krakowskim targiem - część przesmażyć a część nie?
E, nie.
|