Data: 2007-09-30 04:12:37
Temat: Re: GRZYBOBRANIE
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"@nn" <a...@g...pl> wrote in message
news:fdm3j9$bjr$1@inews.gazeta.pl...
> Marcin E. Hamerla pisze:
> > Panslavista napisal(a):
> >
> >> Dwa wiadra grzybów:
> >> Maślaki, maślaki-sitki, kozaki, kanie, kurki i kolczaki.
> >
> > Kurcze, u mnie na dzialce w zeszlym roku bylo mrowie grzybow, a tym
> > roku nic. Moze tak byc, ze one okresowo maja urodzaj?
> >
> A u mnie po popołudniowym spacerze po lesie duża torba podgrzybków ;D
> Część przeznaczyłam do ususzenia, część do marynaty a część na sos.
> W związku z tą ostatnią częścią mam pytanie:
> - po pierwsze czy mogę je ze spokojem obrane, opłukane i niektóre
> odrobaczone (te u których było to konieczne) przechować w lodówce do
jutra?
> - po drugie jakie macie sposoby/przepisy na sos grzybowy?
> Pozdrawiam
> Ania
Nigdy w życiu. Umyte muszą być obrobione - te na patelenkę z zeszklona
cebulą, posolić dodać troszkę pieprzu i śmietanę. Do tego ziemniaki i masz
samodzielne danie. Tak zrobione grzyby mogą być też do kaszy, do gołąbków,
do zapiekanek, a nawet do pieczywa.
|