Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.p
l!not-for-mail
From: "Siuk" <a...@h...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Galaretki - plusy i minusy
Date: Sun, 1 Dec 2002 13:51:44 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 35
Message-ID: <asd0u4$r0n$1@news.tpi.pl>
References: <asa7kn$i97$1@news.tpi.pl> <6...@n...onet.pl>
<asalsa$bkv$1@news.onet.pl> <asb1rt$9d6$1@news.tpi.pl>
<asb75b$s6e$1@news.onet.pl> <asb8rf$sp4$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pi203.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038747397 27671 213.76.104.203 (1 Dec 2002 12:56:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 1 Dec 2002 12:56:37 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:12276
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:asb8rf$sp4$1@news.tpi.pl...
[ciach}
> A ocet mozecie uzywac? Ja najbardziej do galarety lubie estragenowy..
>
> > pozdrawiam
> Saman_tha zgodna ;->
"O occie - ... Spożywanie octu w nadmiarze jest szkodliwe (Nowa Encyklopedia
Powszechna PWN, W-wa 1997 r.). ProszęPaństwa, A co spożywane (lub w inny
sposób nadużywane) w nadmiarze nie jest szkodliwe? - wdychając czysty tlen
lub zwiększając niefizjologicznie ilość wdechów normalnego powietrza, można
sobie zaszkodzić, ale czy to jest postępowanie rozumnego człowieka?
Ocet jest zwyczajowo 6 lub 10% roztworem kwasu octowego w wodzie. Kwas
octowy zaś biochemicznie jest "niższym kwasem tłuszczowym", choć w
tłuszczach naturalnych praktycznie nie występuje (śladowo w maśle), ale w
organizmie spala się do dwutlenku węgla i wody, a co za tym idzie, nie można
przypisać temu związkowi, ani własności zakwaszających, ani też
alkalicznych. Skąd więc tak jednoznacznie brzmiące stwierdzenie w
Encyklopedii(?), tym bardziej, że kwas octowy ma nieznacznie wyższą stałą
dysocjacji od kwasu węglowego, czyli wody sodowej, którą w powszechnym
mniemaniu trudno uznaćza kwas, a w nielicznych przypadkach "bąbelki" mogą
niektórym co najwyżej uderzyć do głowy"?
Z chwilą, gdy nasi przodkowie "zapoznali się z procesem fermentacji, pojawił
się i ocet winny, później spirytusowy, jako przyprawa i naturalny konserwant
spożywczy oraz środek gaszący pragnienie (...) Czy więc ocet może być
szkodliwy? Tak - gdy popełniając kardynalne błędy żywieniowe, (...)
"wyhoduje się sobie chorobęwrzodową żołądka, ale w tym przypadku paradoks -
nawet ukwaszona śmietana może zaszkodzić"
(Tomasz Kwaśniewski - "Optymalni 11/02)
Pozdrawiam Siuk
|