Data: 2002-12-01 12:51:44
Temat: Re: Galaretki - plusy i minusy
Od: "Siuk" <a...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Saman_tha" <s...@p...fm> napisał w wiadomości
news:asb8rf$sp4$1@news.tpi.pl...
[ciach}
> A ocet mozecie uzywac? Ja najbardziej do galarety lubie estragenowy..
>
> > pozdrawiam
> Saman_tha zgodna ;->
"O occie - ... Spożywanie octu w nadmiarze jest szkodliwe (Nowa Encyklopedia
Powszechna PWN, W-wa 1997 r.). ProszęPaństwa, A co spożywane (lub w inny
sposób nadużywane) w nadmiarze nie jest szkodliwe? - wdychając czysty tlen
lub zwiększając niefizjologicznie ilość wdechów normalnego powietrza, można
sobie zaszkodzić, ale czy to jest postępowanie rozumnego człowieka?
Ocet jest zwyczajowo 6 lub 10% roztworem kwasu octowego w wodzie. Kwas
octowy zaś biochemicznie jest "niższym kwasem tłuszczowym", choć w
tłuszczach naturalnych praktycznie nie występuje (śladowo w maśle), ale w
organizmie spala się do dwutlenku węgla i wody, a co za tym idzie, nie można
przypisać temu związkowi, ani własności zakwaszających, ani też
alkalicznych. Skąd więc tak jednoznacznie brzmiące stwierdzenie w
Encyklopedii(?), tym bardziej, że kwas octowy ma nieznacznie wyższą stałą
dysocjacji od kwasu węglowego, czyli wody sodowej, którą w powszechnym
mniemaniu trudno uznaćza kwas, a w nielicznych przypadkach "bąbelki" mogą
niektórym co najwyżej uderzyć do głowy"?
Z chwilą, gdy nasi przodkowie "zapoznali się z procesem fermentacji, pojawił
się i ocet winny, później spirytusowy, jako przyprawa i naturalny konserwant
spożywczy oraz środek gaszący pragnienie (...) Czy więc ocet może być
szkodliwy? Tak - gdy popełniając kardynalne błędy żywieniowe, (...)
"wyhoduje się sobie chorobęwrzodową żołądka, ale w tym przypadku paradoks -
nawet ukwaszona śmietana może zaszkodzić"
(Tomasz Kwaśniewski - "Optymalni 11/02)
Pozdrawiam Siuk
|