Data: 2011-06-11 06:33:48
Temat: Re: Garnek do smażenie powideł
Od: "michalek" <m...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"pw" <p...@o...pl> wrote in message
news:4df25f19$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
> Cześć
>
> Zamierzam nabyć garnek do smażenia powideł na kuchence gazowej. Proszę o
> poradę, czy lepszy będzie żeliwny emaliowany, czy może aluminiowy z
> powłoką ceramiczną.
>
> Pozdrawiam
> pw
Ja używam (z b.dobrym skutkiem) zamiennie dwóch
stalowy emaliowany (nie jest to żeliwo ale naprawdę grubościenna
stal - uważaj bo ostatnio w sklepach zwykle są cienkie)
oraz stalowy nierdzewny z dość grubym dnem (kosztował
relatywnie niedużo ok.120zł - nie był jakiś strasznie firmowy)
oba - to forma dużej gęsiarki (przydaja się też do pieczenia
w piekarniku)
Forma gęsiarki ma te zaletę, że da się to podgrzewać na 2 palnikach
gazowych jednocześnie na maciupeńkim ogniu (a z podkładką rozprasza
jącą ciepło nie przypalisz nic).
Robienie powideł w piekarniku jest dużo bardziej energo(gazo)chłonne.
Na zewnątrz można raz na pół godziny przemieszać i wystarczy żeby
sie równo smażyły i nie przypalały (ważne podkładki na palniki).
m
|