Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:CDxY9rGgLRimFhAJvcxTCUfHBwI=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <59170613$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Gołąbki w liściach botwinki
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<5916b630$0$15188$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<5916d819$0$663$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Date: 13 May 2017 13:11:47 GMT
Lines: 38
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.3.70
X-Trace: 1494681107 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15190 95.49.3.70:51839
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376782
Ukryj nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Głęboko popieram Francuzów, którzy zakazali ketchupu w szkolnych
> stołówkach!
Zabronili, bo dzisiaj ketchupy najczęściej nie widziały się nigdy z
pomidorami, a czerwony kolor zawdzięczają toksycznej syntetycznej
koszenili.
Pomidory jako takie w prawdziwym keczupie czy innych przetworach
są bardzo zdrowe i antyrakowe (między innymi). Któż jednak dziś w tak
rozwiniętej produkcji i podaży szkodliwych tzw. dodatków do żywności i przy
powszechnym oraz beznormatywnym ich stosowaniu zapanuje nad tym, co jest
dostarczane do zbiorowego żywienia (stołówki, fastfudy)? - to i zabronili,
bo to najłatwiejsze i... najtańsze. Porządny pomidorowy keczup kosztuje.
Tym mocniej trzymam się własnych pomidorowych upraw - dzięki Bogu od ponad
30 lat.
>
> Ale też nie przesadzam, niektóre "pomidorowe" potrawy uwielbiam, np. chili
> con carne, pizze/focaccia.
J.w. - ja także leczo, fasolkę po bretońsku, zupę pomidorową.
Oczywiste, z własnych pomidorów.
> Ale już spaghetti wolę mało pomidorowe, np. carbonara.
>
Ja też.
Pomidory najchętniej świeże, a poza sezonem objadamy się pelati - do tego
bogactwa likopenu wkrojona cebulka (zimowa bomba witaminowa) plus chlebek z
masłem jako dodatek.
Mogę tak trzy razy dziennie.
Sto litrowych weków na zimę bywa za mało.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|