Data: 2002-01-26 22:29:53
Temat: Re: Gotowanie fasoli
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Czesc,
widze ze ile postow tyle zdan :)
z fasola to jest tak (w swietle tego co mnie nauczyli):
zaleca sie zazwyczaj moczenie przed gotowaniem gdyz:
1/ ze wzgledu na to ze moczone nasiona wchlaniaja wode i miekna co skraca
sie czas obrobki cieplnej
a co wazniejsze z punktu widzenia zywieniowca:
2/ dzięki temu ze zachodzi dyfuzja składnikow suchej masy do wody nastepuje
czesciowe usuniecie skladnikow antyodzywczych z nasion (m in oligocukrow
rafinozy i stachiozy, ktore sa zwiazkami gazotworczymi, bo nie sa trawione
przez czlowieka ale takze kwas fitynowy, glikozydy i takie inne bardzo
niedobre)
Dobrym sposobem moczenia wydaje sie zalewanie nasion goraca woda, lub nawet
wrzatkiem a nast pozostawienie nasion w temp pokojowej. Jesli chodzi o
fasole to mozna w tej wodzie dalej ja gotowac, jednak jesli to soja to
nalezy koniecznie wode zmienic (soja ma znacznie wiecej subst goryczkowych i
cukrow gazotworczych).
To tak z grubsza :) nie wchodzac za bardzo w fizjologie :)
--
Pozdrawia
Sassenach
GG 1527151 ICQ 144311597
http://www.ambrozja.pl
|