Data: 2002-01-27 01:50:09
Temat: Re: Gotowanie fasoli
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Sylwia & Jurek" <s...@p...pl> wrote in message
news:a2utsf$16i$1@news.tpi.pl...
> Jak sie powinno gotowac fasole. Najpierw moczyc, a potem? Wylac wode i
> gotowac w nowej, czy w tej, w ktorej sie moczyla? Zawsze gotowalam w
nowej,
Suszona fasola ktora kupujesz w sklepie jest pokryta srodkiem ktory
powstrzymuje kielkowanie. Srodek ten (nie pamietam nazwy) nie jest
szkodliwy, ale powoduje nadmierna produkcje gazow po zjedzeniu o co czesto
oskarza sie niewinna fasole.
Ja fasole gotuje tak - na szybko i bez moczenia.
Plucze fasole, zalewam zimna woda i doprowadzam do wrzenia na malutkim
gazie. Odcedzam, plucze, zalewam zimna woda i znow pomalutku doporwadzam do
wrzenia. I tak 3 razy. W tej ostatniej wodzie gotuje do miekkosci.Uwaga -
fasole nalezy solic dopiero jak jest miekka, jak posolisz przedwczenie to
nigdy bestia nie zmieknie.
Jezeli jednak chcesz moczyc tradycyjnie, a masz twarda wode z kranu, dodanie
odrobiny sody oczyszczonej do wody zapobiega pekaniu.
Ania
|