Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rmf-fm!news.rmf.pl!n
ews.cyf-kr.edu.pl!news.nask.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!ptdnetP!n
ewsgate.ptd.net!newspeer.monmouth.com!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.
prodigy.com!prodigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gotowanie przed grilowaniem
Date: Fri, 7 Apr 2000 10:12:26 -0700
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 27
Message-ID: <8cl4om$5i52$1@newssvr03-int.news.prodigy.com>
References: <3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: lsana040-1191.splitrock.net
X-Trace: newssvr03-int.news.prodigy.com 955127382 4504157 63.255.38.175 (7 Apr 2000
17:09:42 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 7 Apr 2000 17:09:42 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:26416
Ukryj nagłówki
Magdalena Bassett wrote in message <3...@w...net>...
>Moj maz Amerykanin wychowal sie wsrod pol kukurydzianych, spedzajac
>letnie miesiace na grilowaniu. Jak kazdy porzadny mezczyzna w tym kraju,
>uwaza sie on za specjaliste w tej dziedzinie, nawet robi swoj wlasny BBQ
>sos. Wczoraj obserwowalam, jak robi wieprzowe zeberka, takie grube
>kawaly miesa z maciupka koscia, bardziej to wygladalo na tluste schabowe
>z koscia niz na zeberka. I okazalo sie, ze zachcialo mu sie zeberek
>Southern Style, czyli tak, jak robi sie w poludniowych stanach (jest to
>chyba opisane w Zielonych Pomidorach), czyli najpierw gotujac mieso w
>wodzie przez pol godziny, a dopiero potem na gril na troche, smarujac
>sosem, az sie zrobi skorka, i juz. Byly pyszne, nie zylaste, miekkie,
>sos nadaje im smaku niebianskiego.
>Ktos sie zapyta teraz o ten sos, ale to tak, jak z przepisami babci:
>szczypta tego, kropla tego. Po kolei, jak pamietam, dodawal: ketchup,
>melase, worcestershire, hoisin, ocet, sucha musztarde, cayenne. Podane z
>chlebem i salata. Radze poeksperymentowac, byl to pyszny obiad.
>Magdalena
>
Mozna tez takie zeberka upiec w piekarniku...wlasnie obgotowane w wodzie z
dodatkiem soli, ziarnek pieprzu, marchewki i cebuli..Kiedy polmiekkie ulozyc
na blaszce, smarowac sosem i piec az sie zrobi skorka...Praktyczne gdy grill
maly a gosci duzo...Ja robilem tak zeberka dla 30 osob.... Wszyscy mysleli ,
ze to zeberka z grilla...
F.
|