Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...onet.pl>
Date: Fri, 10 Feb 2012 16:19:50 +0100
User-Agent: KNode/4.4.5
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Ile zaczynu?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jh2v6t$nks$2@news.icm.edu.pl> <jh30on$pdb$1@inews.gazeta.pl>
<jh31hp$mkn$1@news.icm.edu.pl>
<4f351b5b$0$1255$65785112@news.neostrada.pl>
<jh3acc$dqs$1@news.icm.edu.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 36
Message-ID: <4f353597$0$1256$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.14.129
X-Trace: 1328887191 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 1256 79.185.14.129:58353
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342230
Ukryj nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2012-02-10 14:27, krys pisze:
>> medea wrote:
>>
>>> W dniu 2012-02-10 12:58, Bbjk pisze:
>>>> W dniu 2012-02-10 12:31, medea pisze:
>>>>
>>>>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>>> Mniej, nie napiszę dokładnie ile %, bo zawsze robię na tzw. oko.
>>> Dzięki, też dam na oko.
>> Ja na prawie 3 kg maki daje 3/4 słoika 0.9l. Tzn. zależy, bo czasem to
>> jest nawet wiecej, niz słoik, jak zaczyn ucieknie;-)
>>>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby
>>>>> coś sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>>>> Kiszę zwykle na żurek i równocześnie na chleb, zapach powinien być
>>>> miły, kwaskowaty, ale nie octowy.
>>> Zakwas na żurek, który kiedyś robiłam, miał konsystencję bardziej
>>> płynną. Ten mi wyszedł gęsty.
>> To chyba zalezy od mąki. Na żytniej 2000 tez mam gesty, ale ten sam
>> zaczyn, rozmnozony pytlowa jest płynny. Chleb wyrasta na jednym, i na
>> drugim, ale na 2000 lepiej.
>
> Hm, zobaczę, co z tego mi wyjdzie. Najwyżej będę go odnawiać już inną
> mąką. Jakoś mi ten zapach nie odpowiada, ale może niesłusznie.
Może troszkę za młody jest? BTW zapachem się nie przejmuj, dopóki nie ma
futra, jest ok:-)Ma kwaśno pachnieć.
>
> Ewa
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|