Data: 2012-02-10 15:19:50
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea wrote:
> W dniu 2012-02-10 14:27, krys pisze:
>> medea wrote:
>>
>>> W dniu 2012-02-10 12:58, Bbjk pisze:
>>>> W dniu 2012-02-10 12:31, medea pisze:
>>>>
>>>>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>>> Mniej, nie napiszę dokładnie ile %, bo zawsze robię na tzw. oko.
>>> Dzięki, też dam na oko.
>> Ja na prawie 3 kg maki daje 3/4 słoika 0.9l. Tzn. zależy, bo czasem to
>> jest nawet wiecej, niz słoik, jak zaczyn ucieknie;-)
>>>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby
>>>>> coś sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>>>> Kiszę zwykle na żurek i równocześnie na chleb, zapach powinien być
>>>> miły, kwaskowaty, ale nie octowy.
>>> Zakwas na żurek, który kiedyś robiłam, miał konsystencję bardziej
>>> płynną. Ten mi wyszedł gęsty.
>> To chyba zalezy od mąki. Na żytniej 2000 tez mam gesty, ale ten sam
>> zaczyn, rozmnozony pytlowa jest płynny. Chleb wyrasta na jednym, i na
>> drugim, ale na 2000 lepiej.
>
> Hm, zobaczę, co z tego mi wyjdzie. Najwyżej będę go odnawiać już inną
> mąką. Jakoś mi ten zapach nie odpowiada, ale może niesłusznie.
Może troszkę za młody jest? BTW zapachem się nie przejmuj, dopóki nie ma
futra, jest ok:-)Ma kwaśno pachnieć.
>
> Ewa
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|