Data: 2012-02-10 15:17:49
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: krys <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
michalek wrote:
>
> Dzięki za odpowiedź.
> Rozumiem, że mąki żytniej
Żytniej, i to najlepiej pełnoziarnistej.
> Obawiałem się, tego jak spowodować, żeby to te właściwą fermentację
> uzyskać (przy owocach możemy osiągnąć alkoholową/beztlenową albo
> octową/tlenową) i rozglądałem się za jakimś "starterem" jak drożdże
> przy cieście drożdżowym.
Powiem tak - starter lata w powietrzu;-) Ale zdecydowanie lepiej startować z
zakwasem latem, jakoś lepiej wychodzi. Zupełnie jak zsiadłe mleko.
> Można by pewnie użyć kawałek prawdziwego chleba na zakwasie ale który
> jest naprawdę na zakwasie a nie tylko w deklaracji sprzedawcy...
Możesz użyć osadu z kiszonych ogórków, to te same bakterie:-)
> Ale jak piszesz, że się udaje to spróbuję :)
Wiele nie stracisz:-)
>
> M
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|