Data: 2012-02-10 14:42:26
Temat: Re: Ile zaczynu?
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-02-10 14:27, krys pisze:
> medea wrote:
>
>> W dniu 2012-02-10 12:58, Bbjk pisze:
>>> W dniu 2012-02-10 12:31, medea pisze:
>>>
>>>> Ile mam dać tego zaczynu do chleba? Połowę ilości mąki?
>>> Mniej, nie napiszę dokładnie ile %, bo zawsze robię na tzw. oko.
>> Dzięki, też dam na oko.
> Ja na prawie 3 kg maki daje 3/4 słoika 0.9l. Tzn. zależy, bo czasem to jest
> nawet wiecej, niz słoik, jak zaczyn ucieknie;-)
>>>> No i nie wiem, czy dobrze mi się zaczyn udał, zapach ma taki, jakby coś
>>>> sfermentowało. Kiedyś kisiłam mąkę na żur i chyba zapach był inny.
>>> Kiszę zwykle na żurek i równocześnie na chleb, zapach powinien być
>>> miły, kwaskowaty, ale nie octowy.
>> Zakwas na żurek, który kiedyś robiłam, miał konsystencję bardziej
>> płynną. Ten mi wyszedł gęsty.
> To chyba zalezy od mąki. Na żytniej 2000 tez mam gesty, ale ten sam zaczyn,
> rozmnozony pytlowa jest płynny. Chleb wyrasta na jednym, i na drugim, ale na
> 2000 lepiej.
Hm, zobaczę, co z tego mi wyjdzie. Najwyżej będę go odnawiać już inną mąką.
Jakoś mi ten zapach nie odpowiada, ale może niesłusznie.
Ewa
|