Data: 2011-04-01 17:50:52
Temat: Re: JabĹ?ka
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-04-01 18:33, Veronika pisze:
>
>
> Zeby jablka nadawaly sie do jedzenia o tej porze roku musza byc
> przechowywane w tzw. "kontrolowanej atmosferze".
> W temperaturze +2, a w "powietrzu" w takim pomieszczeniu jest 3% tlenu
> oraz 3% dwutlenku wegla.
> Dodatkowo wpuszcza sie tam wegiel aktywny lub wapno.
> To wszystko ma wplyw na to, ze jablka wygladaja i smakuja jak zerwane
> prosto z drzewa.
>
> Jablka, ktore kupilas pewnie byly niewlasciwie przechowywane.
> Na przyklad w zwyklej chlodni.
> Ewentualnie sa takie ze wzgledu na to, ze w ubieglym roku byly bardzo
> male zbiory ze wzgledu na duze opady. A jablka, ktore juz udalo sie
> zebrac sa marne i marnie sie przechowuja.
Ale te jabłka wyglądają wyjątkowo ładnie! Są w środku białe i niemal bez
uszkodzeń skórki. Ponieważ to są moje ulubione jabłka i często je
kupuję, to mam porównanie - zazwyczaj miały sporo uszkodzeń i były
gdzieniegdzie obite, bo to bardzo delikatne jabłka.
No a te dodatkowo mają białawy nalot, może to jest to wapno, o którym
pisałaś?
Ewa
|