Data: 2007-06-15 11:07:48
Temat: Re: Jak gotujecie szparagi?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:f4ts0d$pfs$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl> wrote in message
> news:46726cef@news.home.net.pl...
> > > Temat wielokrotnie omawiany - nawet 20 minut to o wiele za dlugo.
> > > Szparagi cienkie (zielone) gotuje sie 6 minut, szparagi grubsze
> > > (biale) 12 minut. Ot i cala filozofia, i sekret udanych szparagow :)
> > >
> > >
> > > Ewcia
> >
> >
> > Ewcia ja tez myslalam ze to jest takie proste.
> > Mialam szparagi biale. Po 10 minutach po nakluciu widelcem wydawalo sie
ze
> > sa doskonale na calej swojej dlugosci.
> > Niestety jak zaczynalo sie jesc polowa fantastyczna, a druga polowa
dolna
> > miala tak twarde wlókna ze nie bylo to zjadliwe (nawet po tych 45 min
> > gotowania).
> > Nie wiem, moze faktycznie cala tajemnica tkwi w gotowaniu ich w pozycji
> > pionowej?
> >
> >
> > Monika
>
> Proste, garnek przydatny, można dać na końcu noża sody oczyszczonej -
> zielone będą zielone, a nie szare i szybciej się ugotują.
Twardych części się nie wyrzuca - obiera i można w kawałkach dodać do zupy -
po ugotowaniu odrzucić...
|