Data: 2001-11-11 10:59:47
Temat: Re: Jak nie smalec to moze rillettes?
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> wrote:
> ps2. Nastepnym razem zrob to samo z gesi (mieso i tluszcz), to jest dopiero
> rarytas !
Nie watpie. Teraz jest nawet sezon na gesi. Jednak problem w tym, ze o
ile u mniw w Pradze nad Wisla, z latwoscia i niedrogo mozna dostac
tlusta wieprzowinw, to utuczona ges jest rarytasem, ktorego szkoda
troche przerabiac na smarowidlo na chleb. Co innego, gdybym mial gesia
fame! Rilettes jest przecie z sposobem na zuzytkowanie nadmiaru miesa.
Czy wiecie, ze pierwotnie byl to sposob na przyrzadzenie twadawego miesa
starych macior? Rillettes z gesi to juz wlaciwie fanaberia kulinarna.
Wladyslaw
|