Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak pisac przepisy/DLUGIE
Date: Fri, 9 May 2003 00:01:22 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <b9ek12$2dk$1@news.onet.pl>
References: <3...@o...com>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1052431202 2484 213.25.123.147 (8 May 2003 22:00:02 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 May 2003 22:00:02 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4920.2300
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4920.2300
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155465
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Magdalena Bassett" <m...@o...com> napisał w wiadomości
news:3EBAC91C.BD8A254F@olypen.com...
> Pomyslama sobie, ze warto byloby ustalic
> jakies normy czy sugestie na stonie Kuchni, ktore pomagalyby nowym
> grupowiczom komponowac wlasne przepisy, jednoczesnie czyniac je dostepne
> dla reszty swiata. Gdy czytam taki przepis, w ktorym ktos wymienia
> "szklanka cukru, kostka kasi, pudelko jogurtu" to z miejsca jestem
> zgubiona. Wielu z nas mieszka poza Polska i zupelnie nie orientuje sie w
> polskich kostkach czy kubkach czy szklankach. W mojej mlodosci szklanki
> mialy 250 ml a koski masla 250gr, a Kasi nie bylo. Teraz podobno maja
> 200. Czy wszystkie stare przepisy ciotek zostaly przerobione na nowe
> szklanki i kostki?
He, he... Na pewno star kostki nie zostały przerobione na nowe... Zaczęło
się używać mniej tłuszczu na mocy domniemania, że tłuszcz szkodzi... ;-)
> Co wy na to? Czy jest sens podawać takie sugestie czy byłoby to
> wkroczenie w osobista wolnosc i kreatywnosc, narzucanie ramek w pewnym
sensie?
Magdo, z tym czy warto to jest tak, ze może i warto, ale wtedy gdzie by były
te dyskusje... :-)
Osobiście lubię czasem znaleźć w skrzynce zapytania "A co to jest masmix?",
"Ile to jest kostka?" dotyczące przepisów z mojej strony... Chociaż
przebojem jest pytanie "A co to jest syrop do nitki?" pojawiające się w
hurtowych ilościach w okolicach Wigilii...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|